Tümdef
Duyurular

2009 kapanırken önemli hatırlatmalar..!

31 Aralık 2009

Değerli üyelerimiz

Geride bıraktığımız 2009 yılının bu son günlerinde MASSİAD Mali Danışmanlarının aşağıdaki hatırlatmalarının faydalı olması temennisiyle, 2010 yılının sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni ederiz.


2009 KAPANIRKEN ÖNEMLİ BİR KAÇ HATIRLATMA


1. 2010 Yılı Defter Tasdikleri

Vergi Bültenimizde 2010 yılı defterlerinin tasdikine ilişkin ayrıntılı hatırlatmalar yapılmıştır. Öteden beri işe devam etmekte olan ve hesap dönemi takvim yılı olanların, 2010 yılında kullanacakları tasdike tabi yasal defterlerini 31.12.2009 tarihine kadar tasdik ettirmeleri gerektiğini bir kere daha hatırlatmak isteriz.

2. Yıl Sonu Envanter ve Değerleme İşlemleri

Vergi Usul Kanunu’nun 186. maddesi çerçevesinde, 31.12.2009 tarihi itibariyle envanter çıkartılması; mevcut, alacak ve borçların tespiti ve bunların Kanun’un ilgili maddelerinde öngörülen kurallar doğrultusunda değerlenmesi gerekmektedir.

3. Şüpheli Hale Gelen Alacaklar İçin Karşılık Ayırma Prosedürünün Yerine Getirilmesi

Daha önceki bültenimizde de değindiğimiz üzere; Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre, dava veya icra aşamasında bulunan veya yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen ödenmemiş bulunan küçük alacaklar için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilmektedir. Buna göre:

a) 2009 yılında tahsili şüpheli hale gelen alacaklar için karşılık ayrılmak isteniyorsa, alacak için dava ve icra işlemlerine mutlaka başlanmalı,

b) Dava veya icra konusu yapılan alacaklar için bu dönemde karşılık ayrılmalı,

c) Dava veya icra konusu alacak doğrudan gider yazılmayıp, karşılık ayırmak suretiyle dönem matrahının tespitinde dikkate alınmalıdır.

4. Vazgeçilen Alacakların Takibi

Vergi Usul Kanunu’nun 324. maddesinde, konkordato veya sulh yoluyla alınmasından vazgeçilen alacakların, borçlunun defterlerinde bir karşılık hesabında izlenmesi, bu tutarın üç yıl içinde zararla itfa edilmediği takdirde kâr hesabına alınması öngörülmüştür. Olağan ve sık karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte, zararla itfa edilmemiş ve süresini doldurmuş vazgeçilen alacakların gelir yazılması unutulmamalıdır.

5. Yenileme Fonunun Takibi

Vergi Usul Kanunu’nun 328. maddesine göre, maddede belirlenen koşullara uyulması koşuluyla, sabit kıymetlerin satışından doğan kazanç vergilenmeksizin pasifte geçici bir hesapta üç yıl süreyle tutulabilmekte, bu süre sonuna kadar kullanılmaması halinde ise kullanılmamış olan kazanç, üçüncü yılın vergi matrahına eklenmektedir.

6. Götürü Gider

Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin (1) numaralı bendinde yer alan düzenlemeyle, bazı giderlerin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tevsik edilemediği hallerde de ticari kazancın tespitinde indirimine izin verilmiştir.

7. Aralık 2009 İşlemlerine Ait Faturalardaki Katma Değer Vergisinin İndirimi

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinin üçüncü fıkrasına göre, indirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir.

8. Vergisiz KOBİ Birleşmelerinin Tamamlama Süresi

Kurumlar Vergisi Kanunu’na 5904 sayılı Kanun’la eklenen geçici 5. maddeyle KOBİ’ler için vergisiz birleşme olanağı getirilmiş, ayrıca; düzenlemeyle vergisiz birleşme olanağı sadece KOBİ’lerin 31.12.2009 tarihine kadar yapacakları birleşmeler için öngörülmüştür. Bu çerçevede birleşme işlemlerinin yılsonuna kadar tamamlanması gerekmektedir.

9. Varlık Barışı

Bilindiği üzere, daha önce defaten bültenlerle veya yüz yüze görüşmelerimizde de değindiğimiz gibi, 31 Aralık 2009 Perşembe günü 5811 sayılı Kanunla getirilen Varlık Barışı uygulaması için ön görülen süre sona ermektedir.

Bilgi edinilmesi ricasıyla,

Kaynak: SİSTEM YMM

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ