Tümdef
Duyurular

BİLGİLENDİRME / Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 77) (Ödeme Belgelerinde Vadesi Geçmiş Vergi Borçları ile Yasal Tevkifat ve Diğer Kesintilerin Mahsubu)

08 Mart 2022

Değerli Üyemiz,

05.03.2022 tarih ve 31769 sayılı Resmi Gazete’de Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 77) (Ödeme Belgelerinde Vadesi Geçmiş Vergi Borçları ile Yasal Tevkifat ve Diğer Kesintilerin Mahsubu) yayınlanmıştır.

Tebliğ ve Tebliğ ile ilgili dernek hukuk Danışmanımız Av. Arb. Emine Durmuş hanımın bilgilendirmesi aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.


Tebliğe göre, aşağıda sayılı Kurumlardan alacakları olan hak sahiplerinin (Yüklenicilerin) öncelikle geçmiş vergi borcu, tevkifat vs. Kesintilerine ilişkin borçlarının tahsili için izlenecek usule ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bu tebliğe göre Kurumlar öncelikle hak sahiplerinin devlete olan vergi borcu, tevkifat vs. kesintiler varsa bir ödeme emri düzenleyerek bu alacakları yapacakları ödemeden mahsup edebileceklerdir.

Tebliğin 3. maddesinde mahsuben ödemenin gerçekleştirilebilmesi için, “Vadesi geçmiş vergi borcunun mahsubunu isteyen hak sahibinden, ilgili vergi dairesi tarafından düzenlenmiş ve vadesi geçmiş vergi borcu tutarını gösteren belge talep edilir.” denilmekte olup Hak Sahiplerinin (yüklenicilerin) alacaklarından öncelikle vergi borçlarının mahsubunu isteme hakkı verilmiştir.

Tebliğin kapsamı Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri olarak belirlenmiştir. Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kurumlar olup kurum listesini ekli bilgilendirme yazısında bulabilirsiniz.


İlgilenen üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla.

(Aslı İmzalıdır.)

Tolga ORUÇOĞLU
Genel Sekreter


Ek:
1-İlgili Tebliğ İçin Tıklayınız
2-Tebliğ Bilgilendirme Yazısı İçin Tıklayınız

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ