Değerli Üyemiz,
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınladığı coronavirüs ile ilgili iş yerinde alınması gereken önlem ve tedbirlere https://ailevecalisma.gov.tr/covid19 linkinden ulaşabilirsiniz. Konu hakkında dernek Avukatımız Av. Emine Durmuş hanımın bilgilendirmesi aşağıdadır.
Av.Emine Durmuş Bilgilendirmesi
1-) İş Kanunu, Borçlar Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 4. maddesiyle işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü tutulmuştur. Bu kapsamda işveren mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbiri almalı, organizasyonu yapmalı, gerekli araç ve gereçleri temin etmeli, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmeli ve mevcut durumu iyileştirmelidir. İşveren işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını denetleyerek uygunsuzlukları gidermelidir. Risk değerlendirmesi yapmalı, çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önünde bulundurmalı, yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri almalıdır. İşveren risk değerlendirmesi yaparken, belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumunu, kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimini, işyerinin tertip ve düzenini, genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumunu değerlendirerek iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri almalıdır. İşveren risk değerlendirmesi yaptıktan sonra iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılması gereken koruyucu donanım veya ekipmanı belirlemeli, aldığı tedbirlerle çalışanların sağlık ve güvenlik yönünden korunma düzeyini yükseltmelidir.
İşveren, işçinin/işçilerin coronavirüse yakalanması durumunda bunu meslek hastalığı olarak değerlendirilerek üç iş günü içinde SGK.’ya bildirmek zorundadır. Hastalık nedeniyle istirahatli sayılan işçi SGK dan geçici iş göremezlik ödeneği alacaktır. İşçinin hastalığı işçinin kıdemine göre 2, 4, 6 veya 8 haftalık bildirim önelini 6 hafta aştığı takdirde işverenin iş akdini haklı nedenle derhal fesih hakkı doğar.
İşveren, işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirleri çalışanlara bildirmelidir. Yine işveren ciddi ve yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan bütün çalışanları, tehlikeler ile bunlardan doğan risklere karşı alınmış ve alınacak tedbirler hakkında derhal bilgilendirmelidir.
2-) Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür. Çalışanlar, kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak, kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ile iş birliği yapmak zorundadır. Bu kapsamda bulaşıcı hastalıkla ilgili durumları (kendisinde hastalık şüphesi durumunu vb.) süresinde ve açık olarak işverene bildirmesi gerekir. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alma ve riskleri belirlenme yükümlülüğü gereği covid-19 yönünden riskli görünen işçilerin test yaptırmasını isteyebilir. İşçi sadakat yükümlülüğü gereği bunu yapmaktan kaçınamaz.
3-) Enfekte olmuş kişilerle temas edenlerin vb. kişilerin 14 gün karantinada tutulması (evde veya bakanlıkça belirlenen yerde izolasyon tedbiri uygulanması) kararlaştırılmıştır. Bu durumdaki işçilere şüpheli hastalıklar kodu ile sağlık raporu verilmesi ve geçici iş göremezlik ödeneğinin SGK tarafından ödenmesi gerekir.
4-) Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü coronavirüsten korunmak için iş yerlerinin alması gereken tedbirlere ilişkin düzenlemeler yapmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, tedbirler kapsamında coronavirüs hazırlık ekibi kurulması gerektiğini belirlemiştir. Ekibin nasıl oluşturulacağı ve görevleri, işyerinde alınması gereken tedbirler ekteki “işyerlerinde coronvirüs covid 19 alınan tedbirler” başlıklı yazıda yer alıyor. Öncelikle önleyici tedbirleri almak için corona hazırlık ekibi görevlendirerek ekteki yazılara göre alınması gereken tedbirleri uygulanmasını sağlamanız gerekmektedir. Yine iş yerinin belirli yerlerine ekteki bilgilendirme afişlerinin asılması gerekmektedir. Corona hazırlık ekibinin alınan her tedbiri tutanakla belgendirmesi yerinde olacaktır. Ekte iş yerinde alınması gereken tedbirler yazısında, hastaneye giden çalışanlar ile büroda çalışan personelin hangi tür maskeyi kullanacağı da yazılıdır.
5-) Özellikle hastaneye giden çalışanlar ve diğer çalışanlar yönünden koruyucu malzemelerin düzenli olarak verilmesi ve her seferinde malzememin teslim edildiğine ilişkin teslim tutanağının imzalatılması yerinde olacaktır.
İlgilenen üyelerimize duyurulur.
Saygılarımızla.
(Aslı İmzalıdır.)Tolga ORUÇOĞLU
Genel Sekreter