Değerli Üyemiz,
Dernek Avukatımız tarafından hazırlanan , ‘’Yüklenicilerin Ödemelerini Süresinde Yapmayan Hastanelerden Mal Teslimi İçin Ek Süre Alma Veya Sözleşmeyi Fesh Etme Hakkı’’ bilgilendirme yazısını aşağıda bulabilirsiniz.
Yüklenicilerin Ödemelerini Süresinde Yapmayan Hastanelerden Mal Teslimi İçin Ek Süre Alma Veya Sözleşmeyi Fesh Etme Hakkı:
1-) Borçlar Kanunu’nun 97. maddesinde “Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifası isteminde bulunan tarafın, sözleşmenin koşullarına ve özelliklerine göre daha sonra ifa etme hakkı olmadıkça, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir. BK. 207/2. f. da; “Sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça veya aksine bir âdet bulunmadıkça, satıcı ve alıcı borçlarını aynı anda ifa etmekle yükümlüdürler. Taraflar arasında ki sözleşmede ifa konusunda bir anlaşma yok ise bir taraf kendi yükümlülüğünü yerine getirmeden diğer tarafın edimini yerine getirilmesini isteyemez. “Borçlar Kanunu’nun yukarıdaki hükümleri doğrultusunda idare ile mal satım sözleşmesi düzenleyen şirketlerin, sözleşmelerinde aksi bir durum söz konusu değil ise (yani ilgili sözleşmede alacağın vadesi mal tesliminden önce ise veya her hâlükârda satım parası verilsin yahut verilmesin mal teslim edilmesi zorunlu tutulmamış ise) bu sözleşme kapsamında idarenin satım bedelini ödememesi halinde malları teslim etmeme veya mal teslimi konusunda süre uzatımı isteme hakkı bulunmaktadır. Ancak bu talebin idare tarafından kabul edilmemesi halinde yargılama sürecine kadar ilgili sözleşmenin idare tarafından feshi, teminatların gelir kaydedilmesi, ihalelere girmenin yasaklanması süreçleri devam edeceği göz önünde bulundurulmalıdır.Şirketlerin her sözleşmeyi ayrı ayrı değerlendirmesi gerekmektedir. Borçlar Kanunun yukarıda belirtilen maddeleri; yüklenicilere o sözleşme ile ilgili vadesi geçmiş alacakları var ise (sözleşmede malların teslimine ilişkin ayrı bir düzenleme yok ise) ancak idarelere sözleşme kapsamındaki vadesi gelmiş alacakların ödenmemesi halinde diğer malların teslimini yapmama hakkı vermektedir. Başka bir sözleşmeden kaynaklanan alacak için böyle bir hak bulunmamaktadır. Başka bir sözleşmeden kaynaklanan vadesi geçmiş alacak için mal teslimi yapılmaması halinde sözleşmenin idare tarafından feshi, teminatların gelir kaydedilmesi, ihalelere girmekten yasaklanma vs. sonuçların doğması söz konusu olacaktır. Bu nedenle her sözleşmenin ayrı ayrı uzman bir kişi tarafından incelenerek kişiye sözleşmeyi fesih hakkı veya süre uzatım talep hakkı verip verilmediğinin tespit edilmesi ve bu sonuca göre hareket edilmesi gerekir.
2-)Borçlar Kanunu’nun 98. Maddesi; karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde, bir tarafın borç ödemekte güçsüzlüğe düşmesi (borçlarını ödeyemiyor olma – acz içinde olma) ve özellikle iflas etmesi ya da hakkındaki haciz işleminin sonuçsuz kalması gibi nedenler ile diğer tarafın hakkının tehlikeye düşmesi halinde hakkı tehlikeye düşen taraf, alacağı güvence altına alınıncaya kadar kendi ediminin ifasından (mal tesliminden) kaçınabilme hakkı vermektedir. Hakkı tehlikeye düşen taraf, ayrıca uygun bir sürede istediği güvence verilmezse sözleşmeden dönme hakkına da sahiptir. Devlet üniversiteleri veya diğer devlet hastaneleri her ne kadar borçlarını ödeme güçlüğü (acz) içinde olsalar da bu durumu ispatlamak yükleniciler açısından bir sorun olarak ortaya çıkacaktır. Devlet üniversite hastaneleri veya diğer hastanelerin acz içinde olduğunun mahkemeler tarafından kabul edilmesi ihtimali yüksek olmadığından bu maddeye dayanarak idarelere mal teslimi yapmamak yüklenici için sözleşmenin feshi, teminatın gelir kaydedilmesi, ihalelere girmekten yasaklanma vs. ağır sonuçlar doğurabilir.ÖNEMLİ HATIRLATIRIZ Kİ;
HER SÖZLEŞMENİN AYRI AYRI UZMAN BİR KİŞİ TARAFINDAN İNCELENEREK, SÖZLEŞMEYİ FESİH HAKKI VEYA SÜRE UZATIM TALEP HAKKI VERİP VERİLMEDİĞİNİN TESPİT EDİLMESİ VE BU SONUCA GÖRE HAREKET EDİLMESİ GEREKİR.
İlgilenen üyelerimize duyurulur.
Saygılarımızla.
(Aslı İmzalıdır)
Tolga ORUÇOĞLU
Genel Sekreter