Tümdef
Duyurular

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME - KİK Mücbir Sebep Başvurusu Hakkında / Mal Teslimi İçin Süre Verilmesini İstemek veya Sözleşmenin Mücbir Sebep Nedeni İle Feshini Talep Etme Hakkında

17 Mart 2020

Değerli Üyemiz,

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (çok yaygın olarak görülen tehlikeli salgın hastalık) olarak nitelendirilen Corona virüs salgın hastalığı nedeni ile başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden tıbbi cihaz temin etme olanağı kalmamıştır. Bu nedenle Tıbbi Cihaz Sektör Platformu olarak Kamu ihale Kurumuna başvuruda bulunarak Corona virüs salgın hastalığının mücbir sebep olarak kabul edilmesi talep edilmiştir. Kamu İhale Kurumu bu durumun mücbir sebep olarak kabul edilebileceğini ancak yetkinin ilgili idarede olduğunu belirten bir cevap vermiştir. (KİK Düzenleme Dairesi Başkanlığının 11.03.2020 tarihli ilgili yazısı ektedir.)

Corona virüs salgın hastalığı nedeni ile özellikle Çin Halk Cumhuriyeti ve diğer ülkelerden ürün tedarik etmekte olan kişi ve kurumların sözleşmelerdeki taahhüdünü yerine getirme olanağı bulunmuyor ise ilgili idareye başvurarak 4135 sayılı Kamu ihale Sözleşmeleri Kanunun 10. maddesine göre mal teslimi için süre verilmesini istemek veya sözleşmenin mücbir sebep nedeni ile feshini talep etme olanağı bulunmaktadır.

Başvurunun, salgın hastalık nedeni ile ürün temin etme ve taahhüdünü yerine getirme olanağı bulunmadığının öğrenildiği günden itibaren 20 gün içinde yapılması gerekir.

Mücbir sebep nedeni ile sözleşmenin feshi için yapılacak başvuruda; corona virüs salgın hastalığı nedeni ile mal tedarik edilen ülkenin tıbbi cihaz ihracatını yasakladığı, engel olduğu, kısıtlama getirdiği, üretimi durdurduğu, sınır kapılarının mal giriş ve çıkışına kapatıldığı, ülkede hammadde kalmadığı, ürün tedarik edememe sebebinin corona virüs salgın hastalığı olduğu, bu sorunu ortadan kaldırmak için elinde olanakları bulunmadığını, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını vs. belirtilerek mal teminin imkansız olduğu, bu nedenle sözleşmenin feshi ile teminat ve ek teminatların iadesinin istenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin mücbir sebep nedeni ile feshi başvurusuna mal teminini imkansız olduğunu gösteren yetkili merciilerce usulüne uygun olarak düzenlenmiş belgelerin de eklenmesi zorunludur.

İlgilenen üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla.

(Aslı İmzalıdır.)

Tolga ORUÇOĞLU

Genel SekreterKİK Düzenleme Dairesi Başkanlığının 11.03.2020 tarihli ilgili yazısı için Tıklayınız
TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ