Bu duyuru Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına kaydedilmiş ve kaydedilecek tıbbi cihazların ürün numaraları (barkodları), ve bu ürün numaralarının (barkod) ürünlerin ambalajları üzerinde barkod formatında yer alması ile ilgili önümüzdeki dönem uygulamaları hakkındadır.
Bilindiği gibi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına kaydedilen ürünler için EAN-13 veya HIBC türünde benzersiz ürün numarası talep edilmektedir. Ancak bazı ürünlerin numaralarının olmaması nedeniyle sistem tarafından 245 ile başlayan geçici bir ürün numarası verilerek kaydı sağlanmaktadır.
Ulusal Bilgi Bankasında benzersiz ürün numarası kullanılmasının iki önemli nedeni vardır: ilki elektronik iş süreçlerinin işletilebilmesi, ikinci ise hasta güvenliğidir. Bu iki amacın sağlanabilmesi, benzersiz ürün numarasının tüm elektronik sistemlerde kullanılması ama aynı zamanda da barkod formatında ürünün etiketinde yer almasını gerektirir.
Ürünler hakkındaki verilerin doğru ve herkesin erişebileceği bir ortamda yer alması öncelikli hedef olduğu için ürünlerin geçici ürün numaraları ile kaydına şimdiye kadar olanak sağlanmıştır. Ancak ihale süreçlerinde hastanelerin ürünlerin üzerinde barkodları talep ettikleri ve bazı firmaların da etiketlere bu geçici numaraları yapıştırdıkları gözlenmektedir. Bu geçici ürün numaralarının(245 ile başlayan) ambalajlarının üzerinde barkod formatında kullanılmaları ise doğru değildir.
Aşağıdaki program çerçevesinde, EAN-13 veya HIBC formatında benzersiz ürün numaralarının temin edilmesi ve bu numaraların ürünlerin ambalajlar üzerinde yer alması uygulamasına geçilecek ve belirtilen süreler içinde koşulları yerine getirmeyen ürünler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmeyecektir.
Birinci Aşama
Bu aşamada sadece numarasının Global Standartlar Merkezinden (GS1) veya HIBCC’ den temin edilip ve Ulusal Bilgi Bankasına kaydı yapılıp, elektronik ortamda tanımlanmalıdır.
Geçici Ürün Numarası Olan İmal Ürünler İçin Uyulması Gereken Hususlar
İmal ürünler için orjinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) temin edilmeli ve 01 Ocak 2009 tarihine kadar Ulusal Bilgi Bankasında gerekli düzeltme işlemi yapılmalıdır ve numara temini ve düzeltmeler için bir son tarih yoktur ancak 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren orjinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) olmayan ürünlerin geri ödemesi, orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) temin edilene kadar yapılmayacaktır.
İmal ürünler için orijinal ürün numarası (EAN-13 formatında), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulu Global Standartlar Merkezinden (GS1) bedeli karşılığında bir veya iki gün içinde temin edilebilir. Numara alınması ile ilgili ayrıntılı bilgilere Global Standartlar Merkezinin web sitesi adresinden ulaşılabilir.Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. http://gs1.tobb.org.tr/
Geçici Ürün Numarası Olan İthal Ürünler ve OEM üretim Yapan Firmalar İçin Uyulması Gereken Hususlar
UBB’de 245’li geçici ürün numarası ile ithal olarak tanımlanan Türk Patent Enstitüsü’den Marka Tescili olan ve ürünler ise 01 Ocak 2009 tarihine kadar orijinal ürün numarası (EAN-13 formatında) temin edilmeli ve UBB’de düzeltme yapılmalıdır. Numara temini ve düzeltmeler için bir son tarih yoktur ancak 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren orijinal ürün numarası (EAN-13 formatında) olmayan ürünlerin geri ödemesi, orijinal ürün numarası (EAN-13 formatında) temin edilene kadar yapılmayacaktır.
Geçici Ürün Numarası Olan İthal Ürünler İçin Uyulması Gereken Hususlar
İthal ürünler için taşeron vasıtasıyla bir başka ülkede imal edilmiş olanlar 01 Ocak 2009 tarihine kadar orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) temin edilmeli ve UBB’de düzeltme yapılmalıdır. Numara temini ve düzeltmeler için bir son tarih yoktur ancak 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) olmayan ürünlerin geri ödemesi, orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) temin edilene kadar yapılmayacaktır.
Orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) öncelikle ürünün sahibi/üretici firmadan talep edilmelidir. Gerek Ulusal Bilgi Bankasının yapısı ve amacı gerekse orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) ürün numarası ile ilgili bilgilendirme İngilizce olarak . http://www.huap.org/ubb/ web sitesi ekranının sağ alt köşesinde iletişim bilgilerinin yanında For Foreign Manufacturers linkinden ulaşılabilinir . Üretici firmayla temasa geçerken buradaki bilgiler, ikinci aşama ile ilgili gerekler de belirtilerek kullanılabilir.
İkinci Aşama
Orijinal ürün numarasının (EAN-13 veya HIBC formatında) sadece bir elektronik enformasyon sisteminde yer alması yeterli olmayıp ürün ambalajları üzerinde barkod formatında yer almaları da gereklidir.
Geçici Ürün Numarası Olan İmal Ürünler İçin Uyulması Gereken Hususlar
Ürünleri için orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) temin eden firmalar bu numaraların ürün ambalajları üzerinde de yer almasını sağlayacaktır. 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren ürün ambalajı üzerinde barkod formatında orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) olmayan imal ürünlerin geri ödemeleri yapılmayacaktır.
Geçici Ürün Numarası Olan İthal Ürünler İçin Uyulması Gereken Hususlar
Ürünleri için orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) temin eden firmalar bu numaraların, 01 Ocak 2009 tarihine kadar bu numaraların ürün ambalajları üzerinde de yer almasını sağlayacaktır. 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren ürün ambalajı üzerinde orijinal ürün numarası (EAN-13 veya HIBC formatında) ürün numarası olmayan bu grup ithal ürünlerin geri ödemeleri yapılmayacaktır.
Hasta güvenliği açısından hastalara kullanılan tıbbi cihaz/ürünlerin, barkod bilgisi ve orjinal etiketleri, hasta işlem dosyasında saklanacak olup,incelemelerde talep edildiği taktirde ilgili kuruma sunulmak üzere hastanelerce muhafaza edilmelidir.