''Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği Semineri'' İTO tarafından 20Haziran 2014 tarihinde bir çok üye firmamız ve sektör firmalarının katılımı ile yapıldı.
Oturum Başkanlığını İTO Meclis Üyesi ve Derneğimiz Disiplin Kurulu Başkanı Sn. Kazım Eryaşar'ın yaptığı seminere Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Sn. Ali Sait Septioğlu, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Sn. Kemal Yaz ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Sn. Metin Demir konuşmacı olarak katılmıştır.
Sn.Kazım Eryaşar, Kurum ile STK'ların sektör paydaşlarınında görüşleri alınarak uzun zamandır Yönetmelik üzerinde ortak çalışıldığını ve bu yönetmelik ile artık sektörün bir tanımı olacağını, seminerin amacının Kurum-STK ve paydaşların görüşleri ile uygulamada olabilecek sıkıntıları belirleyip çıkacak kılavuzlarda bunlara açıklık getirmek olduğunu söyleyerek, bundan sonrada talepler doğrultusunda bu bilgilendirme toplantılarına devam edileceğini belirterek tüm katılımcılara teşekkürlerini iletip konuşmacılara sözü bıraktı.
TÜMDEF Başkanı Sn. Kemal Yaz; Yönetmeliğin amacının sektörde birlik sağlamak, bu güne kadar yaşanan sıkıntıların önüne geçmek olduğunu, 2003 yılından beri sektörün bir çok mağduriyet yaşandığını, bu Yönetmeliğin sektör için bir ilk olduğunu, Ankara ve İzmir'den sonra 3.sü yapılan bu toplantı sonunda herkesin kafasındaki sorulara cevap bularak çıkacağını artık sektörün bir tanımı olacağını, herkesin mesleğine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.
SEİS Başkanı Sn. Metin Demir; Yönetmelik için panik yapılmaması gerektiğini, kılavuzlar yayınlanana kadar sektörün Yönetmeliği nasıl algıladığını ve eksikleri belirlemek için bu toplantıların yapıldığını, mevcut şirketlerin konumlarını koruyacağını, Yönetmelikle bu mesleği iş edinen kişilerle birlikte yol alınacağını dile getirdi. Ayrıca Eczacıların SGK ile yaptığı anlaşmanın sektörü tedirgin etmemesi gerektiğini,uygulamanın henüz başlamadığını tıbbi cihaz firmalarının bu yönetmelik ile MEDULA sistemine gireceğini, hak kaybı olmaması için Eczacılar ile eş zamanlı başlayacağını belirttiler.
TİTCK Başkan Yardımcısı Sn. Ali Sait Septioğlıu; Yönetmeliğin tıbbi cihaz sektörünün gelişiminde dönüm noktası olacağını, sektör-kurum ortak çalışması ile düzenleme yapıldığını hem kamuyu hem de özel sektörü koruyucu yönde olmasına dikkat edildiğini, yönetmelik ile 18 ay içinde gerekli işlemlerin tamamlanması durumunda mevcut merkezlere kolaylıklar sağlandığını, Yönetmelik uygulama kılavuzlarının bu toplantıların tamamlanmasından sonra sektörün görüşlerinin alınarak yayınlanmasını amaçladıklarını, eğitimler için çalışmaların devam ettiğini en az maliyetlerle yapılacağını, bu yönetmelikle herkesin kendi görüşüne göre davranmasının önüne geçilerek bir standart getirildiğini, bu düzenlemelerin sınırları çok zorlamamasına dikkat edildiğini dile getirdi.
Sn. Septioğlu; Yönetmelik ile ilgili kurum web sitesinde sık sorulan sorular kısmı hazırlığı içinde olduklarını, herkesin kurum çağrı merkezini arayarak, mail ile veya spesifik konular ile ilgili kuruma yazı yazılarak sorularını sorulabileceğini belirterek, herkesin 18 aylık geçiş süresine dikkat ederek işlemleri tamamlaması gerektiğini ifade ederek, çalışmalar aşamasında STK'ların çok önemli olduğunu ve mutlaka STK'lar ile iletişim içinde olunması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmalardan sonra toplantı soru-cevap şeklinde devam etmiş olup, firmaların tereddütte kaldığı konularda Sn. Ali Sait Septioğlu açıklamalarda bulundu. Yönetmelik uygulamaları ile ilgili en kısa zamanda Kurum tarafından ''Uygulama Kılavuzu'' yayınlanacağı bildirildi.
Sektörümüz adına seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
Saygılarımızla.
Massiad; 2014