Tümdef
Haberler

Avukatımız Emine Harun 'Kamu İhale Kanunu Hakkında Medikalplus Dergisine Röportaj' Verdi.

Avukatımız  Emine Harun 'Kamu İhale Kanunu Hakkında Medikalplus Dergisine Röportaj' Verdi.

1-) Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte tıbbi cihaz firmalarını ilgilendiren yeni konular nelerdir?

Yapılan tüm yönetmelik değişiklikleri genel olarak tebligat ve bildirimler ile ilgili. Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 4. maddesinde yapılan değişiklik ile bildirim ve tebligat hükümleri değiştirilmiş olup, tebligatların iadeli taahhütlü mektup yolu ile gönderilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Tebligatlar öncelikle EKAP üzerinden veya imza karşılığı elden yapılacak, EKAP üzerinden veya imza karşılığı elden tebligat yapılamaması halinde ancak diğer tebligat yolları ile tebligat yapılabilecek. Yine Yönetmelik değişikliğinden önce tebligatların faks veya elektronik posta yolu ile yapılabilmesi için istekli veya istekli olabileceklerin bu yollarla tebligatları kabul edeceklerine dair beyanlarının bulunması zorunlu iken değişiklik ile istekli veya istekli olabileceklerin kabulü gerekmeksizin elektronik posta veya faks yolu ile tebligat yapılabilecek.

Yönetmeliğin 22. maddesinde yapılan değişiklik ile ihale dokümanı satın alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikler ile T.C. vatandaşlarının EKAP’a kayıtlı olması zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmeliğin 23. maddesinde yapılan değişiklik ile zeyilnamelerin taraflara gönderilmesi ve imza karşılığı elden tebliğ edilmesine ilişkin hüküm kaldırılarak yerine zeyilnameler Yönetmeliğin 4. maddesindeki değişiklikler doğrultusunda, EKAP üzerinden veya elden imza karşılığı tebliğ edilecek. Bu yol ile tebligat yapılamaması halinde zeyilnameler diğer tebligat usulleri ile gönderilecek.

2-) Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik sektör adına ne gibi yenilikleri ihtiva ediyor?

Yönetmeliğin 3. maddesine getirilen ekle iş gününün tanımı yapılmış, 4. maddesinde yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikler ile T.C. vatandaşlarının EKAP’a kayıtlı olması zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmeliğin bildirim ve tebligat esasları ile ilgili 5. maddesi değiştirilmiş, Kurum ve idareler tarafından aday, istekli ve istekli olabileceklere EKAP üzerinden yapılacak tebligatlarda, teyit aranmayacağı ve tebligat sürecine ilişkin bildirim zamanı, konusu ve içeriği gibi bilgilerin EKAP üzerinde kayıt altına alınacağı, EKAP üzerinden yapılan tebligatlarda bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılacağı, tebligatın aday, istekli ve istekli olabileceklere aitEKAP’tayer alan bildirim kutusuna ulaştığı tarih, bildirim tarihi olarak kabul edileceği ve İdarelerce, EKAP üzerinden tebligat işlemleri iş günü ve mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın her zaman gerçekleştirilebileceği ancak, tebligatın EKAP tarafından aday, istekli ve istekli olabileceklere bildirimi her koşulda iş günlerinde ve 9.00-18.00 saatleri arasında yapılacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

Yönetmeliğin 16. maddesinde yapılan değişiklikle ön yeterlilik dokümanı ve ihale dokümanı satın alacak Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikler ile T.C. vatandaşlarının EKAP’a kayıtlı olması zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmeliğin 17. maddesi değiştirilmiş, zeyilnamelerin ve ihale dokümanlarındaki değişikliklere ilişkin açıklamaların EKAP’a kaydedileceği ve kayıt zamanına kadar dokümanı satın alanlar ile e-imza kullanarak dokümanı indirmiş olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilere EKAP üzerinden bildirileceği düzenlemesi yapılmıştır. Av.Emine Harun'un Röportajı İçinTıklayınız
TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ