Tümdef
Haberler

Başkan Yardımcımız Sayın Fırat,Türkiye Tıbbi Cihaz Pazarı Dünyadaki En Büyük 20 Pazardan Biri Röportajı

Başkan Yardımcımız Sayın Fırat,Türkiye Tıbbi Cihaz Pazarı Dünyadaki En Büyük 20 Pazardan Biri Röportajı

1- MASSİAD, SGK ile dernek üyeleri arasında köprü vazifesi görüyor. Peki, Yeni Türkiye’nin Sağlık Vizyonu nedir sizce?

Türkiye'nin Sağlık Vizyonunu öncelikle Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ve sonrasında yayımladığı çerçevede ele almak lazım. Ortaya konan vizyonun olumlu tarafları olmakla beraber, eksik yönlerinin de bulunduğu kanaatindeyim.

Kamusal alan ve vatandaşlarımız acısından elbette ortaya memnuniyet verici bir tablo çıkıyor. Örneğin bazı başlıkları incelediğimizde Genel Sağlık Sigortası (GSS) konusu, Sağlık Personeli İhtiyaç projeksiyonu, Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlık Hizmetlerine Erişimin belirli ölçüde iyileştirilmesi, Sağlık Bilişim Ağı, yerli İlaç ve Tıbbi Cihaz Üretiminin teşviki gibi bazı başlıklar olumlu atılan adımlar olarak karşımıza çıkmakta.

Ancak biz tıbbi cihaz tedarikçileri olarak daha fazla beklenti içerisindeyiz. Özellikle bakanlığın da bahsettiği üzere yerli üretimin teşviki hususunda daha ciddi ve büyük adımlar atılması gerekiyor. İlaç için değer bazında % 60'inin, tıbbi cihaz için ise % 20'sinin yerli üretim ile karşılanması ifade edilmektedir. Bu hedefler içerisinde tıbbi cihaz oranın daha da üst seviyeleri taşınması lazım. Bunun içinse gerek bakanlık ve gerekse ilgili kurumların STK'lar ile daha fazla iç içe olup, mevcut işbirliği durumunun arttırılmasının sağlanması ve inovasyon, yüksek teknoloji ağırlıklı ürünlere önem verilmesi öncelikli yapılacak icraatlar arasında yer almalıdır.

Bu noktadan hareketle Teknokent/Teknoparkların önemini daha iyi anlamamız son derece büyük önem arz etmekte. Dolayısıyla yukarıda da belirttiğim gibi ilgili kurum/kuruluşlar ve biz sermayedar sektör paydaşlarının her an aynı havayı teneffüs ederek yeni projelere odaklanmamız kaçınılmaz bir hal almıştır.

Diğer bir önemli konu ise bakanlığında ifade ettiği gibi KALİTE konusu. Bu konuyu sadece klinik bazlı iyileştirmeler açısından değerlendirmek bizi yine yanlış ve dar bir döngü içerisine sokar. Ürün bazlı da kaliteye oldukça önem verilmesi lazım. sektör firmaları bu durumdan kaynaklı büyük sıkıntılar yaşamaktadır.

SUT fiyatlarının yetersizliği ve aksine tekrardan geriye doğru çekilmesi firmalarımızı çok zorlamakta ve kalite olgusu ve kaliteli ürün projeksiyonunu maalesef ortaya koyamamaktadır. Her platformda STK'lar olarak gerekli girişimleri, yazışmaları ve görüşmeleri tekrar tekrar sürdürüyoruz. Bu anlamda halen pozitif duygularla gerekli hassasiyetlerin gösterileceğini umut ediyoruz. Aksi halde kaliteden yoksun ve yerli üretimin teşviki noktasında ciddi sıkıntılar görüyoruz, görmeye de devam ederiz.Röportajın devamı için tıklayınız
TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ