Soru: Tıbbi Malzeme Başvuru Kılavuzu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından yayımlanan ve çeşitli zamanlarda revize edilen, Sağlık Uygulama Tebliği Ek’lerinde yer alan ve geri ödeme kapsamında olan Tıbbi Malzeme Listelerine yeni bir malzeme dahil edilmesine yönelik yapılacak başvurular ile ilgili hükümler Başvuru Kılavuzu ile belirlenmiştir.
Bu kılavuz ile SGK tarafından çeşitli zamanlarda yapılan “Tıbbi Malzeme Alan Tanımlarına Ürünlerin Eşleştirilmesi” duyuruları çerçevesinde hâlihazırda satışı yapılan veya ileri de satışı yapılacak olan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası’na (TİTUBB) kayıtlı tıbbi malzemelerin yayımlanan SUT eklerinde yer alan Tıbbi Malzeme Alan Tanımlarına barkodları ile birlikte eşleştirilmesi sonrasında, eşleştirilme yapılamayan veya daha sonradan piyasaya sürülen ürünler için nasıl bir yol izleneceği anlatılmıştır.
Buradaki nihai amaç, tüm Sağlık Hizmet Kuruluşları tarafından alınan ve geri ödeme kapsamında olan tüm tıbbi malzemelerin bir SUT kodu ile eşlemesinin yapılarak kayıt altına alınmasıdır.
Soru: Kılavuz ne zaman yürürlüğe girdi?
Cevap: Kılavuz 1 Ağustos 2012 tarihinde yayımlanan Tıbbi Malzeme Ödeme Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge ekinde yürürlüğe girmiştir. Şu anda fiiliyatta yürürlükte olmakla birlikte SGK tarafından yürütülen mevcut liste çalışmalarının tamamlanması sonrasında daha efektif olacaktır. Firmalar üç ayrı kategori halinde başvurularını yapabileceklerdir.
Soru: Bu kategoriler nelerdir, neye göre belirlenmiştir?
Cevap: Daha önce ifade ettiğim gibi SUT ekleri dikkate alınarak yapılan eşlemeler sonucunda herhangi bir şekilde açıkta kalan ya da eşleme sonrasında piyasaya sürülen malzemelerin eşlemelerin yapılabilmesine imkân tanınması amacıyla kategoriler belirlenmiş, “A Tipi”, “B Tipi” ve “C Tipi” Başvuru olarak kategorize edilmiştir. Burada ilave edilmesi gereken bir husus ise SGK ile yapılan görüşmelerde bir süre sonra çok köklü olmamakla birlikte Kılavuzun revize edileceği ve kategorilerin yeniden tasnif edileceği öğrenilmiştir. Röportajın devamını okumak için tıklayınız