Tümdef
Haberler

Denetleme Kurulu Üyemiz V.Cengiz Balçık Beyin 'Yerli Üretim Mi Yapıyorsunuz ? O Zaman Derdiniz Çok!' Röportajı

Denetleme Kurulu Üyemiz V.Cengiz Balçık Beyin 'Yerli Üretim Mi Yapıyorsunuz ? O Zaman Derdiniz Çok!' Röportajı

İTO Meclis Üyesi Cengiz Balçık, “Alıcıların, yerli cihazın red kararında akredite laboratuvarın sonucuna göre karar vermelerinin üretici mağduriyetini gidereceği kanaatindeyiz” dedi.

“Ülkemizde tıbbi cihaz sektöründe üretimin sınırlı kalmasının sebeplerinden biri de piyasaya yeni arz edilen yerli cihazların kabullenme sürelerinin uzun zaman alması.”

“2015 yılının 1. ayından itibaren yerli üretime yüzde 15 avantaj KİK’e tabi ihalelerde zorunlu hale gelecek. Bu da yerli üreticilere önemli avantajlara sağlayacaktır.”

Yusuf KÜRKÇÜOĞLU

Marmara Sağlık Sektörü İşadamları Derneği (MASSİAD) Denetleme Kurulu Üyesi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Cengiz Balçık ile yerli tıbbi cihaz üreten firmaların sorunlarını ve yapılması gerekenleri konuştuk.

Türkiye’de üretim yapan kaç tıbbi cihaz firması var? Bunların ne kadarı üretimlerini ihraç ediyorlar? Beklenen hedeflere ulaşıldı mı?Ülkemizde yaklaşık 1.200 firma Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) kayıtlarında üretici olarak kayıtlı bulunmaktadır. 2.500 firma da ithalatçı olarak kayıtlı bulunmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizdeki tıbbi cihaz pazarı yaklaşık 3 milyar dolar civarında olup bunun ancak yüzde 15 veya 18’ini üretebilmektedir. Bu üretim adetsel olarak yüzde 15 -18 civarında olsa da SGK’nın geri ödemesinden aldığı pay yüzde 9 civarındadır. Bu durumda bize, üretim yelpazemizin katma değeri düşük ürün çeşitliliği ile piyasaya arz edildiğinin göstergesidir. İhracatımız oransal olarak son yıllarda hızlı bir artış gösterse de 700 milyon TL civarında olup ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 9 civarındadır. Üretimin istenilen seviyede olmamasından ihracatımız da istenilen seviyeye gelmemiştir.Yerli üreticinin ihracat yaparken karşılaştığı sorunlar neler?Sektörümüzdeki üretimin çoğu orta ve düşük teknolojide üretilen tıbbi cihazlardır. Dünyada bu tür cihaz üreticileri oldukça fazladır. Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Doğu bloku ülkelerine yapılan ihracatlar da ülkelerin yerli otoriteleri tarafından ruhsatlandırılmak sureti ile ülkelere ihracat yapılabilmektedir. Otorite, ülkelerinde benzer üretim var ise ellerinden gelen her türlü zorlukları çıkardıkları gibi koruma duvarları ile de rekabeti engellemektedir. Bu tür engellemeleri aşan ihracatçımız ayrıca Dünyaya, aldıkları destek ve teşviklerle ucuz cihaz ihraç eden Çin ile rekabet etmek zorunda kalmaktadırlar. AB ve gelişmiş ülkelere ise yapılan ihracatta yine Çin faktörü ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ülkelerinde benzer cihaz üretimi var ise AB mevzuatına göre üretim yapmamıza, serbest dolaşım hakkımız olmasına rağmen teknik engellemeye takılmaktadır (gümrükte bekletme, ilave testler, masraflar, gibi.)Yerli üreticinin Ar-Ge faaliyetlerini artırması için Hükümet’ten beklentiler neler?Bilindiği gibi teknolojisi yüksek tıbbi cihaz üretmek belirli mühendislik disiplini, teknolojik altyapı gerektirmektedir. Bu tür cihaz üretmek isteyen yatırımcılara devletimiz maddi desteğin yanında gerek kendi kurumlarında, gerekse de özel teşebbüsün teknoloji altyapılarını kullanım kolaylığı getirmeleri, ayrıca buldukları yenilikleri yatırımcıları haberdar ederek adaptasyonunu kolaylaştırmalıdır. Devletimiz düşünce, tasarım, araştırma, bilim kurullarını yan yana getirecek ortamlar hazırlamalı, buralara ulaşımı kolaylaştırmalıdır. Bu şekilde ürün bulma geliştirmenin daha kolay olacağı aşikârdır.Röportajın devamını okumak için tıklayınız
TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ