COVID-19 pandemi süreci medikal sektörü nasıl etkiledi?
Öncelikle, Türkiye’de hastaların uzun ve sağlıklı bir hayat sürmesini sağlamak amacıyla hastalıkların tanısı, tedavisi, izlenmesi, yönetimi ve iyileştirilmesinde kullanılan medikal ürünleri, teknolojileri, ilgili hizmetleri geliştiren, üreten ve kullanıma sunan tıbbi cihaz üreticileri, ithalatçıları ve tedarikçileri bünyesinde barındıran dernekleri temsil eden Tıbbi Cihaz Sektör Platformu ve tüm tıbbi cihaz sektörü olarak COVID-19 ile mücadele sürecinde de tüm olanak ve desteklerimizi başta T.C. Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmetine sunmuş bulunmaktayız.
Tıbbi cihaz sektörünün içinde bulunduğumuz pandemi (Covid-19) sürecinde sağlık hizmetlerine kesintisiz devam edilebilmesinin önündeki en büyük engellerden biri de kamu ve üniversite hastaneleri tarafından satın alınan tıbbi cihazların ödemelerinin kamuda 12 ayı üniversite hastanelerinde 3-4 yılı bulması ve hala vadelerindeki belirsizliktir. 'Birikmiş Alacaklar Ödemedeki Tıbbi Cihaz Sektörünü İçinden Çıkılmaz Bir Darboğaza Sokmuştur.Bu dönemde ithalatta yaşanan sorunlar, ülkelerinde ithalatın sınırlı yapılması, kargo uçuşlarının azalması, fiyatlarının 3-4 katına çıkması, gelen ek gümrük vergileri, ihracat kısıtlamaları sektörün önünde büyük sorun olmuştur. Üzerine kamu ve üniversitelerden alacaklarını alamamaları finansal anlamda sektörün önünde büyük engel olmuştur. Bizler STK’lar olarak oluşturduğumuz Tıbbi Cihaz Sektör Platformu olarak bu sorunların çözümü kapsamında ilgili tüm Bakanlıklar, kurumlar ile yazışmalar yaparak, yapılan toplantılarda sorunlarımızı birebir ilettik.
Gelinen noktada da sürdürülebilir bir sağlık ekosistemi için sektörün taşıdığı finansal yükün hafifletilmesi oldukça önemli bir hal almakta ve düzenli bir ödeme sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Sahada bu dönemde fedakârlıkla çalışan personelimiz ile ülkemizin geçtiği bu zor süreçte hizmet devamlılığını sağlamaya çalışırken bir yandan da yaşadığımız finansal yükün hafifletilmesi için sektör olarak desteğe ihtiyacımız var.Röportajın devamı için tıklayınız