Tümdef
Haberler

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Sn. Uz. Dr. Mehmet Erbakan Ve Tıbbi Cihaz Ve Biyomedikal Şube Müdürü Sn. Dr. Ramazan Özyurt'u Ziyaretimiz

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Sn. Uz. Dr. Mehmet Erbakan Ve Tıbbi Cihaz Ve Biyomedikal Şube Müdürü Sn. Dr. Ramazan Özyurt'u Ziyaretimiz

Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Kazım Eryaşar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sn.F. A. Tolga Sözen, Genel Saymanımız Sn. Ş. Engin Taşpınar ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Dilaver Altun’dan oluşan Massiad Heyeti 29.09.2011 tarihinde İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı (Tıbbi Cihaz Ve Biyomedikal Şubesinden Sorumlu) Sn Uz.Dr. Mehmet Erbakan ve Tıbbi Cihaz ve Biyomedikal Şube Müdürü Sn. Dr. Ramazan Özyurt'u Levent'teki birimlerinde ziyaret etti.

Karşılıklı bilgi alışverişinin yapıldığı toplantıda Piyasa Gözetim Denetimi faaliyetleri, Tıbbi Cihaz test ve Kalibrasyonları ve SİMMERK (Medikal Simülasyon Merkezi) hakkında geniş bilgi veren Sn. Uz. Dr. Erbakan ve Sn. Dr. Özyurt daha sonra sektörle kurum arasında nasıl bir iş birliği yapılabileceğini ve Derneğimizin bu konudaki faaliyetlerini heyetimizle paylaştı. PGD denetimleri, tıbbi cihaz test ve kalibrasyonu ile ilgili sektörün bilgilendirilmesi konularında seminer yapılması denetçilerin bilgilendirilmesi için de "steril ürünler" gibi çeşitli başlıklarda çalıştaylar yapılmasına görüş birliğine varıldı.

Daha sonra Birim bünyesinde bulunan Tıbbi Cihaz kalibrasyon ve test merkezini ve SİMMERK i gezen heyetimiz ilgili uzmanlar tarafından bilgilendirildi. Yapılan faaliyetleri büyük beğeniyle izleyen heyetimiz oldukça yararlı ve uzun bir toplantının ardından birimden ayrıldı. Bu ziyaretimizde heyetimize büyük bil ilgi gösteren Sn. Uz. Dr. Erbakan ve Sn.Dr. Özyurt’un şahıslarında tüm birim çalışanlarına şükranlarımız sunarız.

Biyomedikal Şube Müdürlüğünün Faaliyetleri

İki yıldır aktif olarak görevini sürdüren İstanbul İl sağlık Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Biyomedikal Şubesi, bu alanda çalışmalarına kesintisiz devam ediyor. Tıbbi Cihaz ve Biyomedikal Şubesi'nin üç ayrı departmana ayrıldığı bilgisini aktaran İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Mehmet Erbakan ve Tıbbi Cihaz ve Biyomedikal Şube Müdürü Dr. Ramazan Özyurt bu departmanlardan "Tıbbi Cihaz ve Planlama departmanı biraz detaya giriyor. Hastanelere alınan cihazlar ve bunların durumları ile ilgili çalışmalar yapıyor. İstanbul Sağlık Müdürlüğünün 2003–2011 tıbbi cihaz alımlarında daha çok hastanelerimizdeki acil tıbbi cihaz eksikliklerini yerine koyma tarzında bir çalışma yapıldı. Bundan sonra daha detaylı projeleri hayata geçireceğiz" dedi. Yeni açılacak hastaneler dışında konvansiyonel cihazlarda herhangi bir eksiklik olmadığını dile getiren Erbakan, var olan cihazların envanterlerinin son derece itina ile tutulması gerektiğinin altını çizerek, "Bu cihazların bakımlarının, testlerinin ve kalibrasyonlarının yapılıp yapılmadığını denetlememiz ve gerekiyorsa ilgili hastaneyi uyarmamız gerekmektedir. Çünkü tıbbi cihaz envanterleri hastanelerden her zaman istediğimiz detayda gelmiyor" değerlendirmesini yaptı.

Tıbbi cihazların test ve kalibrasyonunun hastanelerin performans kriterlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Özyurt, rutin olarak kullanılan tıbbi cihazlara test ve kalibrasyon konusunda belirli standartlarını getirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Özyurt, "Türkiye'de ilk kez Hastanelerdeki tıbbi cihazların testlerinin nasıl yapılacağına dair her cihaz için ayrı ayrı üç farklı dokümandan oluşan şartnameler ve eklerini hazırlıyoruz. Bu şartnamelerin eklerinde ilgili tıbbi cihazın testinin nasıl yapılacağına dair teoriyi de anlatıyoruz. Artık hastanelerimize tıbbi cihaz test ve kalibrasyon hizmet veren firmaların kalitesi sorgulanmaya başlanacak. Çünkü buna paralel giden hukuki bir durum var sonuçta. Eskiden tıbbi hatalarda ilgili sağlık personeli ile ilgili soruşturma yapılıyordu. Artık tıbbi cihaz firmalarına ve tıbbi cihaz test ve kalibrasyonu yapan firmalara da gidilecek ve eğer varsa, tıbbi hatadan onlarda sorumlu olacak" beyanında bulundu. Özyurt, "Yaptığımız çalışmalarla ilimizdeki tıbbi cihaz rejiminin Avrupa Birliği Standartlarına uyumlu hale getirilmesine çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Şube'de, biyomedikal mühendisler, doktorlar, fizik mühendisleri ve teknisyenlerin bulunduğunu bilgisini aktaran Özyurt, "Bende aslında tıp doktoruyum. Biyomedikal mühendislik üzerine master ve doktora çalışması yaptım. Şube olarak radyoloji cihazlarının testinde Avrupa Birliği normlarına uygun olarak cihazların radyasyon etkilerini ve radyolojik cihazların tanısal doğruluklarını ölçmek amacıyla fizik mühendisleri ile de çalışıyoruz" dedi. İki yıldır yoğun bir tempoyla çalıştıklarını dile getiren Özyurt, ellerindeki iki araçla hastanelere giderek testler yaptıklarını kaydetti.

Yoğun bakım ve ameliyathanelerdeki rutin kullanılan cihazlara da test yaptıklarını bildiren Özyurt, bunun dışında kadın doğum, pediatri, sterilizasyon, diyaliz üniteleri ile ilgili cihazlarında protokollerinin yapıldığını dile getirdi. Kendilerinin testlerin doğru yapılıp yapılmadığını denetleyeceklerini söyledi. Özyurt ayrıca şunları söyledi, "Bu birimi bize bağlı hastanelerin testlerini yapmak için kurmadık. Birileri teknik şartnamelerde belirlediğimiz kriterlere göre bu işi yapacak, bizlerde denetleyeceğiz. Firmalara bu niyetimizi anlatıyoruz. Bizim amacımız bu işin doğru yapılması" şeklinde konuştu.

Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen sistemle pratisyen doktorlar, asistanlar ve anestezi asistanların medikal simülasyon merkezinde (SİMMERK) eğitimden geçirildiğini söyleyen Özyurt, simülasyonun pilotlara uygulanan simülasyona benzediğini kaydetti. Özyurt, "Dünyanın en gelişmiş teknolojisine ile donatılmış mankene gerçek bir hastaya uygulana işlemlerin aynısı uygulanıyor. Hastanın tüm bulguları alınıyor, anestezi uygulanıyor, göz refleksi alınıyor ve nabzı kontrol ediliyor. Eğitim sürecinde farklı senaryolar oluşturularak değişik konularda tatbikatlar yapılıyor. Acil ünitelere gelen hastalar için gereken her türlü müdahaleyi simülatörlerden öğreniyorlar. Kısacası hasta başında kriz yönetimi öğreniyorlar" açıklamasında bulundu. Yapılan müdahalenin kameralar kaydedildiğini belirten Özyurt, senaryonun tamamlanmasının ardından eğitime katılanların görüntüleri izleyerek nerede hata yaptıklarını görme imkânı sağlandığını vurguladı.

Asistanların bir yılda görebilecekleri vaka çeşitliliğini bir haftada görme şansı olduğu dile getiren Özyurt, bu güne kadar eğitim den geçen yaklaşık 2000 kişide son derece verimli sonuçlar elde edildiğine dikkat çekti. Avrupa Simülasyon Topluluğu tarafından da kabul edildiklerine işaret eden Özyurt, "Tıbbi simülasyon son beş yılda hızla gelişen bir kavramdır. Tıbbi simülasyonların gelişme hızı bilgisayar işlemci hızlarına paralel olarak ilerlemektedir ve böylelikle gerçeğe daha yakın ve kompleks simülasyon modelleri geliştirilmektedir. Medikal simülasyon sistemleri sayesinde hastaya herhangi bir zarar verme riski olmadan yeni teknikler öğrenilebilmekte ve mevcut tecrübeler arttırabilmektedir. Medikal simülasyon merkezimizde Anestezi simülasyonu, Laparoskopi simülasyonu, Videoendoskopi-ERCP-Endosonografi simülasyonu ve Ultrason simülasyonu yapılabilmektedir. Simülasyon programına giren asistan hekimlerimizin simülasyon öncesinde ve sonrasında bu konudaki performansları ölçülerek sistemlerden yarar görüp görmedikleri de ölçülebilmektedir. Medikal simülasyon zaman içerisinde asistan hekimler için ilk hasta deneyimlerinden önceki bir aşama halini alacak" ifadesini kullandı.

Saygılarımızla

Şerafettin ATİK

Genel SekreterToplantı resimleri için tıklayınız
TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ