İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, medikal firmaları olarak bilinen tıbbi cihaz sektörünün Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödeme sistemi olan MEDULA sistemine dahil edilmesini istedi.
Reçetesini alan bir hastanın hiçbir ödeme yapmadan eczaneden ilacını alabildiğini hatırlatan Başkan Dr. Murat Yalçıntaş, kendisine tıbbi bir cihaz yazılan hastanın da aynı şekilde cihazını alabilmesi gerektiğini söyledi.
Hali hazırda SGK'nın uyguladığı otomatik ödeme sistemi MEDULA içinde tıbbi cihaz satışlarının bulunmadığına işaret eden Başkan Dr. Yalçıntaş, "Bu durum elbette, medikal firmalar aleyhine bir haksız rekabet oluşturuyor. Şu anda medikal bir cihaz almak isteyen bir hasta önce firmaya para ödüyor. Ardından bu parayı SGK'dan tahsil ediyor. Bu işlerin nasıl uzun uzadıya bir zaman aldığı hepimizin malumu. Bu sebeple medikal firmalarımız sıkıntı yaşıyor. Bunun bir an önce giderilmesi gerekiyor" dedi.
HASTA BÜYÜK KOLAYLIK YAŞAYACAK
Hastaların kendilerine verilen tıbbi cihazları alabilmesi için kamuoyunda medikal firmalar olarak bilinen tıbbi cihaz firmalarının, bir an önce MEDULA sistemine alınması gerektiğini belirten Dr. Yalçıntaş, şunları söyledi: "Medikal firmaların ürünleri MEDULA sistemi içine alınırsa, eline reçetesini alan hasta, doğrudan bir medikal firmaya gidip istediği ürünü alacak ve hiçbir ücret ödemeden çıkacak. Fatura ise SGK ile firma arasında tahsil edilecek. Böylece bir yandan hasta büyük kolaylık yaşarken, diğer yandan da medikal firmalar için serbest rekabet ortamı oluşturulacak. Aynı zamanda ödemede ve cihaz temininde de önemli kolaylıklar sağlayacak."
FİRMALAR KÜÇÜMSENMEYECEK YATIRIMLAR YAPTI
Medikal firmalarının küçümsenmeyecek yatırımlar yaptığını dile getiren Murat Dr. Yalçıntaş, şöyle devam etti: "Firmaların üreticilerle yaptığı anlaşmalar ve bankalara kredi borçları var. Yıllardan beri tıbbi cihaz ticaretini meslek olarak görmüş, tüm yatırımını bu konuya yapmış, kendisinin, ailesinin ve yanında çalışanların geleceğini bu işe yatırmış şirketleri yok sayamayız. Bu firmalar, tıbbi cihazları halkımıza sunmak için milyonlarca liralık altyapı, finans, eğitim ve AR-GE harcamaları yapıyor."
* * *
Türkiye'de 6 binden fazla tıbbi cihaz ve malzeme satan firma var. Bunların çalışanları toplamı 60 binin üzerinde. Bu firmalar iç pazara 2.5 milyar dolar satış yapıyor, ayrıca 420 milyon dolarlık ihracatları var.
Kaynak: İstanbul Ticaret Odası