Tümdef
Haberler

Kamu İhale Kurumu E-İhale Eğitimi Bilgilendirmesi İTO'da yapıldı.

Kamu İhale Kurumu E-İhale Eğitimi Bilgilendirmesi İTO'da yapıldı.

Değerli Üyemiz,

18 Aralık 2018 Salı günü, İstanbul Ticaret Odası 4.Kat Meclis Salonu'nda "Kamu İhale Kurumu E-İhale Eğitimi" Massiad Başkan Yardımcımız ve aynı zamanda İTO Meclis Başkan yardımcısı V.Cengiz Balçık moderatörlüğünde gerçekleşti. Açılış konuşmalarını İbrahim Doğan Salman – (İTO Yönetim Kurulu Üyesi )Dr. Mustafa Cantürk- (İTO 33 No.lu Sağlık Hizmetleri MK Başkanı) yaptı. Kamu İhale Kurumu (Kik) E- İhale Sistemin İşleyişi Ve Süreçleri hakkında Çiğdem Gökçe (Kamu İhale Kurumu Grup Başkanı) Doğukan Demir (Kamu İhale Kurumu Uzmanı ) eğitimi sunmuştur.

Katılımın yoğun olduğu toplantıda kamu alımlarında bürokrasinin azaltılması, işlem maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabetin artırılarak etkin ve verimli bir alım sistemi oluşturulması amacıyla e-teklif alınan beyan usulünün kapsamı genişletilerek açık ihalelerin e-ihale ile yapılması mümkün hale gelmiştir. 2 Ocak 2019 tarihi itibariyle ise, parasal sınır olmaksızın mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinden, açık ihale usulü ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ihaleler de "e-ihale" ile yapılabileceği belirtildi.

E-ihale eksiltme sistemi üstünde duruldu. Sektörün yeni sisteme entegrasyonun önemine dikkat çekildi. İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı 2 Ocak 2019 kadar ihalelerin durdurulduğunu vurguladı

E-ihale eksiltme sistemi dayanağını oluşturan değişiklikler 19/06/2018 tarihli ve 30453 mükerrer Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmıştı, Mal Alımı, Hizmet Alımı ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliklerinde gerekli değişiklikler yapılmış ve mal alımı ihaleleri, hizmet alımı ihaleleri ile yapım işi ihalelerinde elektronik eksiltme yapılması mümkün hale getirilmiştir. Ancak elektronik eksiltmenin ön proje ile çıkılan yapım işi ihaleleri ile hizmet alımı yolu ile ihale edilen danışmanlık hizmet alımlarında yapılmasına izin verilmemişti.

Elektronik eksiltmenin yapılabilmesi için ihalenin açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilmesi gerekmekte olup, pazarlık usulü ile ihale edilen işlerde elektronik eksiltme yapılması öngörülmemişti.

Fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme, yalnızca Kanunun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılan ihalelerde yapılabilir. Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenen veya aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilen ihalelerde ise fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılması mümkün olacaktır.

Elektronik eksiltmenin yapılabilmesi için ihale ilanı ve ihale dokümanında bu durumun belirtilmesi gerekmekte olup, bilgiler ihaleye ilişkin ihtiyaç raporunun hazırlanması veya düzeltme ilanı süresi geçmemiş ise zeyilname düzenlenmesi aşamasında EKAP üzerinden sisteme girilecektir.

Massiad Başkan Yardımcımız ve aynı zamanda İTO Meclis Başkan yardımcısı V.Cengiz Balçık Sektör açısından zorlu bir döneme girildiği kamunun tasarruf yanlı bir politika izlemesi durumunda birçok firmanın zor durumda kalacağını dile getirdi. Firmaların süreçleri iyi takip etmeleri gerektiğini vurguladı. KİK sektörün sorunlarına dair bilgileri not aldıklarını üst yönetimlerle görüşeceklerini ifade etmişlerdir.

Soru cevap ile toplantı sona ermiştir.

İlgilenen üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla.

(Aslı İmzalıdır.)

Tolga ORUÇOĞLU

Genel Sekreter

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ