Tümdef
Haberler

Kamudan alacaklarımız acilen ödenmeli …!

Kamudan alacaklarımız acilen ödenmeli …!

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden 2008 yılından kalan alacaklarımızın Ocak ve Şubat aylarında tamamının kapatılması, Üniversitelerde adeta kangren haline dönen alacaklarımızın ivedilikle ödenmesi sektörümüzü rahatlatacaktır.Geciken kamu ödemeleri sektörümüzün en güncel ve yaşamsal konusu olduğundan gerek derneğimiz gerekse federasyonumuz konu üzerinde ilgili makamlar nezdinde görüşmelerine devam etmektedirler.Üniversite alacakları hakkında Yüksek Öğretim Kurumu-YÖK- bilgilendirilmiş ve acilen randevu talep edilmiştir.Sağlık Bakanlığı konu hakkında bilgilendirilmiş olup Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep AKDAĞ’ın Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına verdiği talimat neticesinde Ocak-Şubat aylarındaödenmesi gereken alacaklar hakkında sonuç beklenmektedir.İstanbul,Ankara,İzmir Ticaret Odaları ve TOBB dan destekler talep edilmiştir. Bu arada T.C.Cumhurbaşkanlığı, T.C.Başbakanlığı T.C.Maliye Bakanlığı ve T.C.Sağlık Bakanlığı makamlarına konu hakkında şikayetlerimizi içeren mektuplarımız TÜMDEF Genel Başkanlığınca kaleme alınmaktadır.

Uzun zamandır süregelen ve geciken kamu geri ödemeleri hakkında ,

T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından 23.03.2007 tarihinde yayınlanan Genel Yazı çerçevesinde yapılan düzenleme ile Döner Sermaye İşletmelerinin ödeme esasları belirlenmiştir. Üyesi olduğumuz federasyonumuz TÜMDEF tarafından söz konusu genel yazı çerçevesinde bazı alacaklılara ayrıcalık tanınmakta olduğu belirlenmiş olup, bu durumun hukuka aykırı olduğu saptanarak 5072 sayılı Genel Yazının 3 fıkra d bendinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 21.05.2007 tarihinde Danıştay Onuncu Dairesi’nde ilgili idare aleyhine dava açılmıştır.

Danıştay Onuncu Dairesi’nin yapmış olduğu inceleme sonucunda, TÜMDEF tarafından yapılan itirazın haklılığına karar vermiş olup “davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin savunması alındıktan veya yasal savunma verme süresi geçtikten sonra incelenmesine” 20.06.2007 tarihinde oy birliği ile karar vermiştir.

Açılan davanın hemen ardından, 01.08.2007 tarih ve B.07.0.MGM.0.23/115 sayılı “Nakit Sıkıntısı Bulunan Döner Sermaye Saymanlıklarında Ödemelerde Öncelik Sırası” konulu yazı değiştirilerek yeniden yayımlanmıştır. İlgili yazıda, söz konusu düzenlemede ismen zikredilen hizmet alımlarının yalnızca örnek olması için belirtildiği, “bu nedenle idarelerce, hastane döner sermayelerinde tedavi hizmetlerinin, diğerlerinde ana hizmet faaliyetlerinden kesintisiz ve ertelenemez nitelikte olduğu değerlendirilen mal ve hizmet alımlarının, Yönetmeliğin 22 nci maddesinin “ç” bendi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği” konusu üzerinde durulmuştur. Ancak bu durum tüm teamüllere aykırı olarak öylesine muğlâk, üstü örtülü ve yoruma açık bir biçimde verilmiştir ki, söz konusu yazı ile devam etmekte olan yasal süreci etkisiz kılma çabasının varlığına ilişkin ciddi şüpheler oluşmuştur.

T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Nakit Sıkıntısı Bulunan Döner Sermaye Saymanlıklarında Ödemelerde” öncelik sıralaması konulu Genel Yazı 25.12.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş ve daha önce aynı konu ile yayımlanan yazılarda ödeme öncelikleri ile ilgili belirlenen usul ve esaslar bu Genel Yazı ile yeniden düzenlenmiştir. Ancak, aynı konu ile son yayımlanan Genel Yazı’da da döner sermaye saymanlıklarından alacakları olan yükleniciler arasında belli bir gruba öncelik tanınmaktadır.

İlgili Genel Yazı, aynı konu başlığı ile kaleme alınmış bir önceki yazılarda olduğu gibi belirli yüklenicileri kayırmak suretiyle, en başta idarenin tarafsızlığı ilkesine aykırı bir tutum sergilenmiştir. Ancak, ilgili yazının iptali için dava açılması sektörümüzün bu sorununu ortadan kaldıracak gibi görülmemektedir. Daha önceki tecrübelerimiz göstermektedir ki ilgili idare aynı konu başlığı altında yeni bir Genel Yazı yayımlamak suretiyle,maalesef yargı sürecini tıkamaya eğilimli bir tavır sergilemektedir.

T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü genel yazısı……

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ