Tümdef
Haberler

MASSİAD 15-17 Şubat 2013 Tarihlerinde Gerçekleştirilen "Sağlıkta Yeniden Yapılanmanın Erken Dönem Değerlendirmesi Sempozyumu"na Katıldı

MASSİAD 15-17 Şubat  2013 Tarihlerinde Gerçekleştirilen

15-17 Şubat 2013 tarihinde Ankara Kızılcıhamam'da SAYED'in düzenlediği “Sağlıkta Yeniden Yapılanmanın Erken Dönem Değerlendirmesi” konulu sempozyumuna Dernek Başkanımız Sn.Kazım ERYAŞAR, Başkan Yardımcımız Mehmet Ali ÖZKAN ve Genel Sekreter Yardımcımız Filiz GÜNDÜZ katılmıştır.

SAYED'in 15-17 Şubat 2013 tarihinde , köklü değişikliklere gidilerek yeniden yapılanan Sağlık Sisteminde, kısa dönem uygulama sonrasında gelinen noktayı değerlendirmek üzere düzenlediği ''Sağlıkta Yeniden Yapılanmanın Erken Dönem Değerlendirmesi" sempozyumunda; Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilatlanma Yapısı, İl Düzeyinde Kurumlararası İlişkiler, Merkez Teşkilatı ve Hastane Yönetimleri İle İlişkiler, Hastane İçin Yönetim Organizasyonları, Kamu Hastaneleri Birliği Yöneticilerinin Sorunları, Saha Uygulamaları, Medikal Sektörün Sorunları ve Yerli Üretimin Geliştirilmesi gibi konular işlenmiştir.

Sempozyuma, Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU, TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR, Bursa Milletvekili Sayın Tülin ERKAL KARA, Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Agah KAFKAS, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Nihat TOSUN, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Sayın Dr. Saim KERMAN, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Ercan ŞİMŞEK, Sağlık Bakanlığı bürokratları, Üniversite Öğretim Görevlileri, Sağlık Yöneticileri, Sağlık Sektörü Tedarikçi Firma Yöneticileri ve Sivil Toplum kuruluşları katılmıştır.

Medikal Sektörün Sorunları ve Yerli Üretimin Geliştirilmesi konulu panele konuşmacı olarak katılan çatı örgütümüz Tümdef Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kemal YAZ bey; Sağlıkta değişimin değerlendirilmesinin çok erken yapıldığını, sistemin daha oturmadığını, yetki karmaşası yaşandığını, kiminle hangi konuda muhatap alınacağının belli olmadığı gibi konular tartışılırken, daha oturmamış bir sistem üzerinden değerlendirme yapılmasının yanlış olduğunu, bu durumda iç düzen sağlanmadan sektör sorunlarına çözüm üretmeninde mümkün olmayacağını ifade etmişlerdir. Sektörde finansal sürdürülebilirliğinin olmadığını, ödemelerin zamanında yapılmadığını bu süreçten en kısa zamanda çıkılmazsa sektörde firma kalmayacağını ,merkezi alımların doğru işlemesi ile tasarruf sağlanabileceğini, KİK gereği ucuz mal alımının yapılması gereği ile hastanelerin ucuz mali tercih ettiğini, bu durumda firmaların hem malı üretip hem de maliyetin altında bir fiyattan vermelerini beklemenin mümkün olmayacağını ve bunu göze alarak firmaların üretime geçemeyeceğini dile getirerek, sektörün ayakta kalabilmesi için bu düzenlemelerin en kısa zamanda gerçekleştirilip hayat geçirilmesi gerektiğini dile getirmiştir.

MASSİAD Başkan Yardımcımız Sayın Mehmet Ali ÖZKAN bey; Mevcut sistemde kurumun uyguladığı bazı stratejilerinin olumsuzluklarını, SGK Pozitif listeleri hazırlarken komisyonların karar verdiğini, ürünlerin listeye alınma kriterlerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini, üretim yapmak isteyen firmaların, pozitif listede olmayan bir ürünün listeye girip girmeyeceği belli olmadığından hiç bir firmanın bu riski göze alıp yatırım yapmasının mümkün olmayacağını, bu sebepten yeni üretilecek ürünün önünün açılması için mutlaka pozitif liste kriterlerinin yeniden değerlendirilmesi gereğini, ayrıca şartnamelere hala miyad maddesinin konulduğunu 3-4 yılı geçse bile bunun yükünün firmalara yüklenmesinin etik bir uygulama olmadığını ve düzeltilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Dile getirilen bu sorunlar Kurum Yetkilileri tarafından titizlikle dinlenmiş ve not alınmış olup, sektörün yaşadığı bu sorunlar ve uygulamadaki aksaklıkların çözümü için kurumlar arasında mutlaka ortaklaşa bir çalışma düzenlenmesi görüşünü benimsemişlerdir.

Sektör sorunlarını yetkililere iletme fırsatı bulduğumuz bu Sempozyum'un sorunlarımızın çözümü için bir adım olması dileğiyle, organizasyonu Düzenleyen SAYED Yönetim Kuruluna teşekkürlerinizi sunarız.

Saygılarımızla

MASSİAD Yönetim Kurulu

Resimler İçin Tıklayınız

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ