Tümdef
Haberler

Massiad İstanbul Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterlerini Ziyaret Etti

Massiad İstanbul Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterlerini Ziyaret Etti
Uzm.Dr. Güven Bektemür

Koordinatör Genel Sekreteri ve İstanbul Beyoğlu Bölge Sekreteri - 15.01.2013 Salı

Uzm. Dr. Tuncay Palteki

İstanbul Anadolu Güney Genel Sekreteri -18.01.2013 Cuma

Doç. Dr. İhsan Bakır

İstanbul Bakırköy Genel Sekreteri -21.01.2013 Pazartesi

Görüşmeler, Massiad Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Kazım Eryaşar beyin, sektörel Sivil Toplum Kuruluşlarının önemi ve bu kapsamda MASSİAD'in faaliyetleri hakkında bilgilendirmesi ile başlamıştır. Sn. Eryaşar son yıllarda sağlıkta önemli değişimlerin ve gelişmelerin yaşandığını, bu değişimler olurken kamu ve sektör işbirliğinin sektöre olumlu etkilerini dile getirmiş ve ziyaretimizin beklentilerden çok ortaklaşa çalışma içinde sorunların (mal alımları, ödemeler, fiyat belirlenmesi, kaliteli hizmet sunumu gibi konularda) çözümü için sektör (dernek) olarak her zaman hazır olduğumuzu bir ifade etmiştir. Sn. Eryaşar, son olarak sektörün tahsilatlar da yaşadığı gecikmeleri dile getirmiş ve ödemelerdeki gecikmelerin sektördeki bir çok firmayı kapanma noktasına getireceğini, bu konudaki görüşlerini ve olabilecek gelişmeleri sormuştur.

Massiad Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sn. Mehmet Ali Özkan bey, yeni yapılanma sonucu sektörün beklentilerinin ve bazı tereddütleri olduğunu dile getirmiştir. Bu konulardan bazıları; hastane ödemelerinin nasıl olacağı, hastanelerin toplum alım yapması durumunda tekelleşmenin olacağı, alım uygulamalarında ne gibi değişiklikler yaşanacağı gibi önemli konularda sektör firmalarının tedirginliğini dile getirdi. Bu belirsizliği gidermek için , Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterleri ile sektör firmalarının bir araya gelip karşılıklı konulara açıklık getirilmesinin piyasayı rahatlatacağı düşüncesi ile İstanbul Genel Sekreterleri ile sektörü bir araya getirecek toplantı yapılmasını önerdi. Sn. Özkan , devletin sektöre teşvik vererek sektörün gelişmesine desteklerken diğer taraftan mal alım ve fiyat noktasında SGK’ya bağımlı olunmasının gelişmeyi olumsuz etkilediğini, toplu alımda kapasitesi küçük olan firmalara da imkan verilmesi gerektiğini, ihale sisteminin her büyüklükte firmayı yaşatacak şekilde yapılmasının önemini, SGK ve SB politikalarının uyumlu belirlenmesinin gereğini dile getirmiştir.

Yönetim Kurulu Üyemiz, Sn. Ayhan Öztürk SUT listelerinin sık değişmesinin, SUT fiyatlarının güncellenmemesinin, fiyatların her gün daha da düşmesinin kaliteli hizmet noktasında hem hizmeti sunan tedarikçiler, hemde hizmeti alan kurum-hasta için sorun olacağını, bu konularda çalışmaların ve düzenlemelerin yapılması için elbirliği ile çalışma politikalarının belirlenip kurumlara önerilerin iletilmesinin önemini belirtmiştir.Sn. Öztürk her tür ihalenin (sağlık, inşaat vb) şartnamesinin aynı olduğunu, bu konu için Genel Sekreterliklerin ortak şartname çalışması yapmasının önemini belirtti, ayrıca malzeme fiyatlarının devamlı düşmesi durumunda firmaların hizmet veremez duruma geleceğini bu konuda sektör ve birliklerin işbirliği içinde olması gereğini dile getirmiştir.

Sn.Uzm.Dr. Güven Bektemür, verdikleri hizmetin insan sağlığı üzerine olduğunu bu nedenle ilk hedeflerinin, sağlık hizmetlerinin etkin, verimli, kaliteli ve hizmet standartlarına uygun olarak yürütülmesi; bu kapsamda tıbbi, idari, hasta hakları, çalışan memnuniyetinin sağlanması olduğunu belirtmiştir. Ancak Sn.Bektemür, piyasadaki kalitesiz ürünlerin kendi çalışmalarını da olumsuz etkileyip sıkıntıya soktuğunu, alımlarını yürürlükteki mevzuat ve kanunlara (KİK, MKYS) göre yapmakla yükümlü olduklarını, kurum hastanelerinin ürün alımında fiyatı dikkate almak zorunda olduğunu dile getirerek sektör olarak bu konuda firmaların üzerine çok iş düştüğünü sektör derneklerinin firmaların sunduğu hizmetin kontrolü kapsamında ilgili kurumlar ile birlikte kalite denetlemesi yapacak laboratuar birimlerinin kurulması üzerine çalışma yapmasının önemini dile getirmiştir. Ödemeler konusunda zaman içinde rahatlık olacağını söylemiştir.

Sn. Bektemür, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri olarak, yürürlükte olan mevzuat ve kanunlar çerçevesinde belirlenen politikalar doğrultusunda çalışmalarını yürüterek en iyi ve kaliteli hizmet sunmak için el birliği ile çalışılacağını dile getirmiş, sektör ve kurum olarak yapılması önerilen toplantının her iki taraf içinde faydalı ve aydınlatıcı olacağı düşüncesi ile olumlu bakmışlar ve diğer Genel Sekreterliklerinde görüşünü alarak gerçekleşmesi için öneride bulunacağını bildirmiştir

Sn.Uzm.Dr. Tuncay Palteki, KHB'nin hukuki yönünün belli olduğunu bunun içinde alımların yürürlükteki mevzuat ve kanunlar çerçevesinde yapıldığını, cihaz alımlarının Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını, genel sarf malzemelerini hastane olarak ihale veya doğrudan alımla kendilerinin aldığını dile getirmiş, kurum sektör işbirliğinin önemine değinmiştir.

Sn.Doç. Dr. İhsan Bakır, sistemde fazla bir değişiklik olmadığını, çalışmalarının kanun ve mevzuatlar doğrultusunda sektör ile işbirliği içinde daha verimli olacağını ifade etmiştir. Sn. Bakır kendi hastanesinde (Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi) Devlet desteği ile ‘’Deneysel Tıp Araştırma Merkezi’ kurulması için çalışmalara başlandığını,1 yıl sonra faaliyete geçebileceği müjdesini vermiştir. Deneylerin artık bu laboratuarda yapılabileceğini, bunun Türkiye de kurum hastanesi bazında bir ilk olduğunu ve bu çalışmanın sektöre de faydası olacağını dile getirmiştir.

Sektör kurum işbirliğinin öneminin vurgulandığı bu ziyaretlerin ileride ortaklaşa belirlenecek bir toplantı ile daha da verimli duruma geleceği düşüncesi ile Yönetim Kurulumuzu kabul eden tüm Genel Sekreterlere teşekkürlerimizi sunar, bu vesile ile görevlerinde başarılar dileriz.

Saygılarımızla

Massiad Yönetim Kurulu

MASSİAD KATILIMCILAR

Kazım ERYAŞAR (Başkan)

Mehmet Ali ÖZKAN (Başkan Yardımcısı)

Engin Şahin TAŞPINAR (Yönetim Kurulu Üyesi)

Ayşe Esmeray GÜRBÜZ (Yönetim Kurulu Üyesi)

Ayhan ÖZTÜRK (Yönetim Kurulu Üyesi)

Dilaver Altun (Yönetim Kurulu Üyesi)

Filiz Gündüz (Genel Sekreter Yardımcısı)

Resimler İçin Tıklayınız
TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ