Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından düzenlenen “SAĞLIKTA ORTAK ÇÖZÜM TOPLANTILARI”nın ikincisi 20–24 Nisan 2011 tarihleri arasında Antalya’da Starlıght Convention Center tesislerinde gerçekleştirilmiştir.
Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SGK, İl Sağlık Müdürlükleri, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları, Kamu Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri ve Sigorta Şirketleri sağlık sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirmek için bir araya geldi.
Özellikle; SGK sözleşmeleri, SUT fiyatları ve uygulamaları, Sağlık Bakanlığı yönetmelik problemleri, personel sıkıntıları ve planlama, Acil haller ve trafik kazaları, Üniversitelerin finansal problemleri, tam gün yasası ve sağlık sektörüne etkileri, Özel Hastanelere ve Tıp Merkezlerine verilecek ek hekim kadroları gibi sektör problemler ile ilgili çok önemli tespit ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Sosyal Güvenlik Kurumundan;SGK Başkanı Muhammed Emin ZARARSIZ, GSS Genel Müdürü Dr .Hasan ÇAĞIL,İstanbul İl SGK Müdürü Mustafa KURUCA ile Türkiye nin değişik bölgelerinden İl SGK Müdürleri ve bürokratları ;Ayrıca,Akredite Hastaneler Derneği Başkanı M. Ali AYDINLAR, SAYED başkanı Prof .Dr .Hayrettin YEKELER, TOBB sağlık komisyon başkanı Dr.Seyit KARACA , İTO meclis üyeleri ve Özel Sağlık Sigortası Genel Müdürleri ve Bayındırlık Bakanlığı bürokratları katılmışlardır.
Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’na katılan Başkanımız Sayın Kazım ERYAŞAR ;21.04.2011 Perşembe günü düzenlenen, moderatörlüğünü İstanbul SGK İlMüdürü Sn Mustafa Kuruca'nın yaptığı Malzeme Kullanım Esasları Çalıştayına TÜMDEF'i temsilen konuşmacı olarak katıldı. TÜMDEF ve MASSİAD hakkında kuruluşundan günümüze kısa bir bilgilendirme yapan Eryaşar, Mesleki Etik Kurallarla ilgili açıklamalarda bulundu. SGK nın SUT fiyatlarının çok düşük olması, Kurumların malzeme alımında en düşük fiyatlı ürünleri almasına neden olmaktadır. Bu durumda, piyasaya kalite ve güvenilirliği sorgulanacak ürünlerin arz edilmesine neden olmaktadır diyerek konuşmasını sürdüren Eryaşar,''Hasta, kullanıcı ve 3. kişiler için risk oluşturabilecek bu durumda Piyasa Gözetim Denetim' e çok iş düşüyor, Özellikle Sağlık Kuruluşları, malzemelerdeki olumsuzlukları PGD ye bildirmek durumundadırlar. Bir diğer yandan da sektörün %85 inin ithalata dayalı olması, döviz artışlarından dolayı zaten çok küçük kar marjları ile çalışan sektörü zor durumda bırakmaktadır. SUT Artroplasti ve SUT spinal fiyatları yayınlandığı için gerek tedarikçilerin gerekse özel hastanelerin malzeme temini konusunda problemler çözülmüş olmakla beraber, sut travma ürünlerinde fiyatlar yayınlanmadığı için kargaşa yaşanmakta ve mutlaka kurumlardan kesinti uygulanmakta, fiyat farklılıklarında 10 kata varan cezalar kesilmektedir. Tümdef olarak, SUT travma ürünleri ile ilgili olarak kapsamlı bir çalışma yaparak bu çalışmayı SGK ya verdik. Branş kodları kargaşayı önleme için on binlerden üç yüz küsürlere indirildi. Ancak bir yıla yakındır bir sonuç elde edilmedi. Tüm tarafların SUT travma fiyatlarına acil ihtiyacı olduğu bir gerçektir.''diyerek sözlerini tamamlamıştır.
Workshopa Dt. MeralKorkmaz (İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu) Dr. Nuri Karaöz (OHSAD Denetim Kurulu Üyesi) Reyhan Yalçın Bozkurt ( Sosyal Güvenlik Kurumu UBB Şube Müdürü) Dr. Mehmet Demir (Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri) Hakan Evsine (Acıbadem Sağlık Grubu Satın Alma, Lojistik ve Biyomedikal Hizmetler Direktörü) konuşmacı olarak davet edilmişlerdir.
Saygılarımızla
Şerafettin ATİK
Genel Sekreter
Toplantı görüntüleri için tıklayınız