Tümdef
Haberler

Şirketlerin Lojistik Elemanlarına Psikoteknik Sağlık Raporu zorunluluğu getirildi..!

MESLEKDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE ..!

LOJİSTİK PERSONELİNE PSİKOTEKNIK SAĞLIK RAPORU

1-) Bilindiği üzere, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 60/e maddesi gereği, yetki belgelerine kayıtlı taşıtları kullanan sürücüler, her beş yılda bir, bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösterir bir sağlık raporu almak zorundadırlar. Bu uygulama 10.07.2008 günü itibariyle yürürlüğe girecektir.

Böylece ticari olarak yük, eşya, kargo ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin psikoteknik raporu almaları zorunlu olmaktadır.

Psikoteknik değerlendirme; sürücülerin sürüşle ilgili özel bilişsel ve psikomotor becerilerini ölçen ve güvenli araç kullanımını sağlayan standart testlerin yer aldığı bilgisayar tabanlı bir değerlendirme sistemidir.


- bedeni olarak sağlıklı olduğunu gösterir raporun yetkili sağlık kuruluşundan,
- psikoteknik açıdan sağlıklı olduğunun gösterir raporun da bu konuda
yetkilendirilmiş bir başka kuruluştan alınması gereklidir.


Sürücülerin söz konusu raporları sadece Sağlık Bakanlığı tarafından bu konularda yetkilendirilen kuruluşlardan almaya özen göstermeleri ve söz
konusu raporu/raporları seyahat boyunca yanlarında bulundurmaları gereklidir.

2-) Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin (25.02.2004 tarihli - 25384 sayılı resmi gazete) ilgili hükümleri şöyledir.

Madde 60- Sürücülerin yolcu ve eşya taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi için;

e) Sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları, şarttır.

Madde 73 - a) Kanunda öngörülen ve bu Yönetmeliğin (08.09.2004-25577);

58 inci maddesinin (a) bendine aykırı hareket edenlere bir ihtar,

59 uncu maddesinin (a) bendine aykırı hareket edenlere beş ihtar,

59 uncu maddesinin (b) bendine aykırı hareket edenlere bir ihtar,

60 ıncı maddesine aykırı hareket eden yetki belgesi sahiplerine beş ihtar,

66 ncı maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere on ihtar,

67 nci maddesine aykırı hareket edenlere iki ihtar,

13 üncü maddesinin son fıkrasında belirtilen 5584 sayılı Posta Kanunu ile tanımlanan ve Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) İşletmesi Genel Müdürlüğünün tekelinde bulunan gönderilerin taşınmasının tespiti halinde on ihtar, verilir. İhtarların veriliş tarihinden itibaren ilgilinin doksan gün içerisinde Bakanlığa yazılı başvuruda bulunarak, verilen ihtarların paraya çevrilebilmesi için her ihtar için 100 YTL. olmak üzere yetkili saymanlığa ödemede bulunduğunu bildirmesi ve bunu belgelemesi halinde ihtarlar kaldırılır. Bu doksan günlük süre içinde müracaat edilerek paraya çevrilmeyen ihtarlar kaldırılmaz.

Bu ücret, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükmü uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

Yukarıdaki fıkraya göre kaldırılmayan ihtarların toplam sayısı 50 adede ulaşınca ilgilinin yetki belgesi iptal edilir."

MADDE 77- Sağlık Muayenesine Ait Esaslar,

Karayolları Trafik Kanununun 38 inci maddesinde sınıfları belirtilen sürücü belgelerinden, herhangi birini veya sürücü aday belgesini almak isteyenler ile sürücü belgesi sahiplerinin vücut yapısı ve ruh sağlığı bakımından bu Yönetmeliğin 3 sayılı Cetvelinde gösterilen şartlara sahip olmaları zorunludur.

Sürücü belgesi alacakların, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz ve Psikiyatri uzmanları bulunan sağlık kurulunca, yönetmelikte belirtilen esaslara göre "Sürücü olur" raporu almaları gerekir. Ortopedist bulunmadığı takdirde Genel Cerrahtan, Psikiyatri uzmanı bulunmadığı durumlarda Nörolog veya Psikologdan görüş alınarak sağlık kurulu kararını verir. Sağlık kurul raporuna bir defaya mahsus olmak üzere itiraz halinde Sağlık Bakanlığı nihai karar için sürücü adayını bir başka devlet hastanesi sağlık kuruluna sevkedebilir. Ancak, sağlık kuruluşunda veya özel kuruluşlarda görevli tabiplerce verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tespiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır.

Ayrıca gerekli görülen hallerde sürücüler, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan 4 sayılı Cetvel esaslarına göre psiko-teknik muayenesine tabi tutulurlar.

3-) Görüldüğü gibi psikoteknik belgesi alınmadığı takdirde Yönetmelik hükümlerine göre 5 ihtar ve her bir ihtar için 100. YTL. den 500 YTL para cezası verilebilmektedir. İhtarlar Yönetmelikteki ceza puanı sistemine dahildir ve 50 ihtara ulaşırsa yetki belgesinin iptali gündeme gelmektedir.

Massiad Hukuk Servisi

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ