Tümdef
Haberler

Tıbbi Cihaz firmalarının hastanelerdeki alacakları bekletilmemeli..!

Tıbbi Cihaz firmalarının hastanelerdeki alacakları bekletilmemeli..!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, ulusal basına yaptığı yazılı açıklamada, tıbbi cihaz sektörünün hastanelerde tahakkuk eden alacaklarının zamanında ödenmesinin firmalar için hayati önem taşıdığını söyledi. Başkan Yalçıntaş, bu gecikmenin, sağlık hizmetlerinde de sıkıntıya sebep olabileceği uyarısında bulundu. 17 Kasım 2009 tarihinde Massiad Başkanı Sn.Uğur MUMAY ve beraberindeki heyeti kabul eden İTO Başkanı Murat YALÇINTAŞ, sektörün yaşadığı kamu geri ödemelerindeki gecikmeyle ilgili sektör temsilcilerine desteğini belirtirken, hastanelere çağrıda bulundu.Tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçisi firmaların Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet ve üniversite hastaneleri başta olmak üzere ülkemizdeki sağlık kurum ve kuruluşlarına mal ve hizmet sağladığını hatırlatan Yalçıntaş, şöyle konuştu:“Kamudan geciken ödemeler, küresel ekonomik krizin de etkisiyle tüm firmalarımızın yaşamsal konusu haline gelmiştir. Tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçisi firmalarımız da ilave olarak hastanelerde tahakkuk eden alacaklarının zamanında ödenmemesi sebebiyle ciddi finansal sorunlar yaşamaktadır. Kamu İhale Kanunu’nun ‘Ödeme Vadeleri’ konusundaki amir hükümlerine rağmen, ihale sözleşmelerinde ödeme vadeleri yazılmamaktadır. Oysa Maliye Bakanlığı’nın Şubat 2009 tarihli genelgesinde de tüm tedavi hizmetlerinde kullanılan ürünlerin ‘erken ödeme listesine’ alınması talimatı bulunuyor. Bu yasal düzenlemelere rağmen, kamu geri ödemelerinin bu kadar gecikmesi anlaşılır gibi değildir. Ödeme probleminin bir an önce çözülememesi halinde, tıbbi cihaz tedarikinde problemler yaşanabilir. Bunun da sağlık hizmetlerinin verilmesinde sıkıntıya sebep olabileceğinden endişe ediyorum.”

Başkan Yalçıntaş, tıbbi cihaz sektörüne yapılan ödemelerdeki gecikmenin bazen 1.5 yıla kadar vardığını belirterek, “Sektöre yapılan ödemeler Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda ortalama 4-12 ayda yapılırken, üniversite hastanelerinde bu süre 6-18 ay arasında değişmektedir. Bu vadelerle, doğru bir fiyatlama yapmak mümkün değildir. Bu durum, önümüzdeki günlerde kamu maliyetlerini daha da yükseltebilecektir” dedi.

Yalçıntaş, tıbbi cihaz ve malzemelerle sağlanan teşhis ve tedavi hizmetlerinden elde edilen nakdi gelirlerle, başka hizmetler ve sektörlerin de finanse edildiğine vurgu yaptı. Yalçıntaş, bu problemin geçici tedbirlerle çözülemeyeceğine işaret ederek, kalıcı bir çözüm için bir an önce harekete geçmek gerektiğini kaydetti.

Kaynak: SABAH Gazetesi 30.11.2009, HÜRRİYET Gazetesi 30.11.2009

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ