Tümdef
Haberler

Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Sadrettin Dai 'AR-GE Faaliyetleri Güçlü Olursa Dış Pazarlarda Rekabet Gücü Artar'Röportajı

Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Sadrettin Dai 'AR-GE Faaliyetleri Güçlü Olursa Dış Pazarlarda Rekabet Gücü Artar'Röportajı
  • Devletin Ar-Ge çalışmalarına uyguladığı destek oranlarını yeterli buluyor musunuz?

Ar-Ge harcamalarına verilen devlet desteğinin yeterli oranda olmasına rağmen, destek kapsamına giren kalemlerin kapsamı ve geri dönüş süresinin uzunluğu iyileştirilmelidir. Desteğin verilmesi için yapılması gereken prosedürler birçok şirketi zor durumda bırakabiliyor. İş süreçlerinin kolaylaştırılması teşviklerin yaygınlaşmasında etkili olacaktır. Sektör olarak, Ar-Ge teşvikleri ile ilgili yapılan düzenlemelerin olumlu sonuçlarını heyecanla bekliyor ve katma değer sağlayacağını düşünüyoruz.

· Mevcut ürün oluşturulması ve mevcut ürünün rekabet gücünün artırılmasında bu desteklerin üreticiye yansımasını değerlendirebilir misiniz?

Üreticilerin Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirmesi özellikle dış pazarlarda rekabet gücünü artıracaktır. Yenilikçi ürünlerin sunulması rekabetin vazgeçilmez unsurudur. Devlet destekleri sermaye ve yatırım konusunda yaşanan güçlükler neticesinde Ar-Ge faaliyetlerine bütçe ayrılamaması sorununun çözümü olarak görülmektedir. Sağlık sektöründe katma değeri yüksek ürünler için Ar-Ge çalışmalarının daha geniş kapsamlı destekler ile güçlendirilmesi gerekmektedir.

  • Türkiye’nin güzide üreticilerinden (en büyük) birisinin başında olan biri olarak; Sanayileşme çabalarında olan ülkemizin medikal alandaki üretimini dünya ülkeleri ile mukayese edebilir misiniz?

Tekstil ve gıda gibi Türkiye’nin uluslararası konumu güçlü olan sektörlerine kıyasla medikal sektörü henüz istenilen konumda değil. Sektörel özellikler gereği sadece iç piyasa için üretim yaparak gelişme imkanı yoktur. Kalite, belgelendirme ve Ar-Ge gibi zaruri sabit yatırımlar göz önüne alındığında üreticilerin mutlaka ihracat yaparak pazar ve satış potansiyellerini arttırmaları gerekmektedir. Sektörün çok uluslu şirketleri Ar-Ge, kalite ve pazarlama faaliyetlerine daha geniş bütçeler ayırarak rekabet avantajı kazanmaktadır. Küresel rekabet koşullarında yerli sanayinin gelişmesi için sağlanacak Ar-Ge ve ihracat destekleri önemlidir.

  • Kamu alımlarında yerli üretime öncelik tanınması ve teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan Genelge ile Kamu İhale Kanunu’nda uygulama kısmını nasıl buluyorsunuz? Yeterli mi?

Teşvik edilecek ürünlerin “yüksek- orta teknoloji” olarak sınıflandırılması ve teşvik kapsamına alınmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Türkiye’de üretilen tüm medikal ürünlere alımlarda öncelik verilmesi ve teşvik edilmesi gerekir. En basit görülen bir ürünün bile hijyen, bio uyumluluk gibi önemli özellikler taşıdığını unutmamalıyız, ayrıca tedavi için tüm medikal ürünlerin hazır bulunması gereklidir.

Kanuni düzenleme olmadan yerli ürün tercihinin yapılamadığını, teşviklerin uygulamaya geçmediğini söyleyebiliriz. Kanuni düzenleme yapıldıktan sonra kriterlerin de doğru belirlenmesiyle birlikte yerli ürünlere teşviğin gerçekleşeceğini umuyoruz.

  • Sanayici olarak bürokrasinin bu anlamda iyi işlediğine ve yerli üreticiyi öncelikli olarak ele aldığına inanıyor musunuz?

Kamu hastaneleri kamu ihale kanunu çerçevesinde alım yapmak durumundalar. Kanuni düzenleme olmadan yerli üreticilerin desteklenmesini beklememiz yanlış olur. Ancak henüz yasalaşan kanunun uygulama esaslarının doğru belirlenmesiyle alımlarda desteklerin uygulanacağına inanıyoruz.

Önemli bir diğer konu ise yerli üretici kapsamına girecek şirket ve ürünlerinin doğru belirlenmesidir. Bitmiş ürün ithal ederek yanlız ambalaj faaliyetini Türkiye’de yapanların yerli üretici kapsamında değerlendirilmemesi gerekir. Kapasite raporu ve üretim koşulları incelenerek gerçek anlamda üretim yapan üreticilerin desteklenmesinin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Röportajı okumak için tıklayınız

TÜMDEF Akademi

Tıbbi Cihaz sektör temsilcilerimizin her alanda bilgilendirilmesi ve güncel bilgilere erişimini kolaylaştırmak amacıyla TÜMDEF Akademi, kapılarını açtı!

DETAYLI BİLGİ