30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

TIBBÝ CÝHAZLARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/16)

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, EK-1de belirtilen ürünlerin, ithalatta 7/6/2011 tarihli ve 27957 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Týbbi Cihaz Yönetmeliði, 7/6/2011 tarihli ve 27957 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vücuda Yerleþtirilebilir Aktif Týbbi Cihazlar Yönetmeliði ve 9/1/2007 tarihli ve 26398 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vücut Dýþýnda Kullanýlan (Ýn Vitro) Týbbi Taný Cihazlarý Yönetmeliðine uygunluðunun denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Teblið Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulacak ürünleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararý’nýn 4 üncü maddesine dayanýlarak düzenlenmiþtir.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Tebliðde geçen;

a) Bakanlýk: Ekonomi Bakanlýðýný,

b) Dýþ Ticarette Risk Esaslý Kontrol Sistemi (TAREKS): Ürün Güvenliði ve Teknik Düzenlemeler Mevzuatý uyarýnca yürütülen denetim, uygunluk ve izin iþlemlerinin elektronik ortamda ve risk analizi esaslý olarak yapýlmasý amacýyla kurulan internet tabanlý uygulamayý,

c) Fiili denetim: Belge kontrolü, iþaret kontrolü, fiziki muayene ve laboratuvar testinden biri veya birkaçýný,

ç) Geri gelen eþya: 7/10/2009 tarihli ve 27369 sayýlý mükerrer Resmî Gazetede yayýmlanan Gümrük Yönetmeliðinin 446 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (b), ve (c) bentlerinde tanýmlanan nedenlerle geri gelen daha önce ihraç edilmiþ eþyayý,

d) Grup Baþkanlýklarý: Bakanlýðýn Bölge Müdürlüklerine baðlý Ürün Denetmenleri Grup Baþkanlýklarýný,

e) Kapsam dýþý: GTÝP olarak EK-1de belirtilmekle birlikte, Týbbi Cihaz Yönetmeliði, Vücuda Yerleþtirilebilir Aktif Týbbi Cihazlar Yönetmeliði ve Vücut Dýþýnda Kullanýlan (Ýn Vitro) Týbbi Taný Cihazlarý Yönetmeliði kapsamýna girmeyen ürünü,

f) Numune: Belli bir tür ve nitelikteki ürünü temsil eden ve sunuþ þekli ve miktarý itibarýyla o ürün için sipariþ kararý vermekten baþka bir amaçla kullanýlmasý mümkün olmayan ürünü veya örneði,

g) Risk: Teblið kapsamýnda yer alan ürünlerin Týbbi Cihaz Yönetmeliði, Vücuda Yerleþtirilebilir Aktif Týbbi Cihazlar Yönetmeliði ve Vücut Dýþýnda Kullanýlan (Ýn Vitro) Týbbi Taný Cihazlarý Yönetmeliðine uygun olmama ihtimalini,

ð) Risk analizi: EK-1de yer alan ürünlerin risk derecesini ve fiili denetime yönlendirilip yönlendirilmeyeceðini belirlemek amacýyla, TAREKSte firma hakkýndaki bilgiler; geçmiþte yapýlan denetimlerin sonuçlarý; üretici veya ithalatçý firma ya da temsilcisi; giriþ gümrüðü; ürünün cinsi, markasý, modeli, fiyatý ve miktarý; menþe, çýkýþ, sevk veya ticaret yapýlan ülke ve risk tespiti için kullanýlabilecek diðer bilgilerden hareketle yapýlan iþlemi,

h) Þahsi eþya: Kullaným alaný ve miktarý dikkate alýndýðýnda ithal amacýnýn ticari olmadýðý anlaþýlan ve mesleki veya ticari bir faaliyetle ilgili olmamak þartýyla ev ve özel yaþamla ilgili bir ihtiyacý karþýlamaya yönelik ürünü,

ifade eder.

TAREKS ve firma tanýmlamasý

MADDE 4 (1) Týbbi cihazlarýn ithalat denetimiyle ilgili tüm iþlemler TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapýlýr.

(2) Bu Teblið kapsamý ürünleri ithal etmek isteyen firmalarýn, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Dýþ Ticarette Risk Esaslý Kontrol Sistemi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2011/53) çerçevesinde TAREKSte tanýmlanmasý ve firma adýna TAREKSte iþlem yapacak en az bir kullanýcýnýn yetkilendirilmiþ olmasý gerekir.

Ýthalatçýnýn baþvurusu

MADDE 5 (1) Bu Teblið kapsamýndaki denetimler Gümrük Yönetmeliðinin 181 inci maddesinin dördüncü fýkrasý çerçevesinde gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapýlýr.

(2) Firma adýna iþlem yapmak üzere yetkilendirilen kullanýcý, Bakanlýk internet sayfasýnýn E-Ýmza Uygulamalarý” kýsmýnda yer alan E-Ýmza Uygulamalarýna Giriþ” bölümünü kullanarak TAREKS üzerinden ithal partisine iliþkin verileri girerek baþvurusunu yapar.

(3) Baþvuru üzerine, TAREKS tarafýndan firmaya, sadece Grup Baþkanlýðý nezdindeki iþlemlerini takip edebilmesi amacýyla bir baþvuru numarasý verilir. 6 ncý maddenin birinci veya ikinci fýkrasý kapsamýna giren hallerde baþvuru numarasý oluþturulmaz.

(4) Verilerin doðru, eksiksiz ve zamanýnda girilmesinden kullanýcý sorumludur.

Muafiyetler ve istisnalar

MADDE 6 (1) A.TR belgeli, þahsi eþya, numune veya kapsam dýþý olduðu kullanýcý tarafýndan TAREKSte beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceðine dair TAREKS referans numarasý doðrudan oluþturulur.

(2) Geri gelen eþya için, bu ürünlerin ihracat beyannamesi numarasýnýn kullanýcý tarafýndan TAREKSe yüklenmesi ve geri gelen ürünlerin teknik mevzuata uygun olmasý kaydýyla piyasaya arz edilebileceðine dair EK-4te yer alan taahhütnamenin kullanýcý tarafýndan TAREKSe yüklenmesini müteakip ürünün ithal edilebileceðine dair TAREKS referans numarasý doðrudan oluþturulur.

(3) Risk analizine göre yapýlacak deðerlendirmede gerektiðinde, birinci veya ikinci fýkra kapsamýna giren ürünler de fiili denetime yönlendirilebilir.

Risk analizi

MADDE 7 (1) Firma adýna iþlem yapan kullanýcýlarýn TAREKS üzerinden beyan ettiði bilgiler çerçevesinde, fiili denetime yönlendirilen ürünler TAREKS aracýlýðýyla yapýlacak risk analizine göre belirlenir.

(2) Risk analizinde kullanýlacak kriterler, gerektiðinde Saðlýk Bakanlýðý, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý ve ilgili diðer taraflarýn da görüþü alýnarak, Bakanlýkça belirlenir.

(3) Risk analizi sonucunda fiili denetime yönlendirilmeyen ürünlerin ithal edilebileceðine dair TAREKS referans numarasý doðrudan oluþturulur.

Fiili denetim

MADDE 8 (1) Fiili denetime yönlendirilen ürünler için EK-2de belirtilen belgeler, firma adýna yetkilendirilen kullanýcý tarafýndan baþvuru günü dâhil olmak üzere baþvuru tarihinden itibaren iki iþ günü içerisinde elektronik ortamda TAREKSe yüklenir. Firmanýn önceden yazýlý bildirimde bulunmasý durumunda, Grup Baþkanlýðýnca ilave süre verilebilir. Ýlgili belgelerin kullanýcý tarafýndan TAREKSe süresi içerisinde yüklenmemesi halinde baþvuru olumsuz olarak sonuçlandýrýlýr.

(2) Firmalardan gerektiðinde ilave bilgi ve belge istenebilir.

(3) Fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykýrýlýk tespit edilmemesi ya da ürünün kapsam dýþý olduðunun tespiti durumlarýnda, ürünün ithal edilebileceðine dair TAREKS referans numarasý oluþturulur.

(4) Ýlgili mevzuata aykýrýlýk tespit edilmesi veya ithalatçýdan talep edilen ek bilgi ve belgelerin süresi içerisinde TAREKSe yüklenmemesi durumunda, fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandýrýlýr ve sonuç TAREKSte ilan edilir.

Kullanýcýya yapýlan bildirimler

MADDE 9 (1) Kullanýcý, denetim sürecine ve sonucuna iliþkin sorgulamalarý TAREKS aracýlýðýyla yapar.

(2) Denetim sürecine ve sonucuna iliþkin bildirimler, Dýþ Ticarette Risk Esaslý Kontrol Sistemi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2011/53)nin 6 ncý maddesi kapsamýnda yapýlan Yetkilendirme Baþvurularý” uygulamasýnda kullanýcýlar tarafýndan beyan edilen elektronik posta adresine iletilir. Kullanýcýya ulaþmayan bildirimlerden Bakanlýk sorumlu deðildir.

(3) Yapýlan denetimde, üründe mevzuata aykýrýlýk tespiti halinde durum ilgili gümrük idaresi ile ithalatçýya yazýyla ayrýca bildirilir.

TAREKS referans numarasýnýn gümrüklere beyaný

MADDE 10 (1) Ürünün ithal edilebileceðine dair 15 haneli TAREKS referans numarasýnýn gümrük beyannamesinin 44 nolu hanesinde yer alan Bakanlýða ait alana firma tarafýndan kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde ürünün ithaline izin verilmez.

Ýthalatçýnýn sorumluluðu

MADDE 11 (1) Ýthalatçý, bu Teblið kapsamýnda denetlensin veya denetlenmesin, ithal ettiði bütün ürünlerin her halükârda Týbbi Cihaz Yönetmeliði, Vücuda Yerleþtirilebilir Aktif Týbbi Cihazlar Yönetmeliði ve Vücut Dýþýnda Kullanýlan (Ýn Vitro) Týbbi Taný Cihazlarý Yönetmeliði dâhil olmak üzere ilgili tüm mevzuata uygun ve güvenli olmasýndan, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun uyarýnca sorumludur.

(2) Ürünün ithaline izin verilmesi veya ürüne dair TAREKS referans numarasý oluþturulmasý, ürünün mutlaka mevzuata uygun ve/veya güvenli olduðu anlamýna gelmez.

(3) Bu Teblið kapsamýnda, ürünün ithal edilebileceðine dair verilen TAREKS referans numarasý o ürünün ithalat iþlemi dýþýnda baþka bir amaçla veya ürünün güvenli ve mevzuata uygun olduðunun ispatý olarak kullanýlamaz.

Ýdari yaptýrýmlar

MADDE 12 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket edenler ile yanlýþ veya yanýltýcý beyanda bulunanlar, sahte belge kullanan veya ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda, 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu, Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararýnýn ilgili hükümleri ve ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Yetki

MADDE 13 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya, gerektiðinde ithalat iþlemlerini 30/12/2011 tarihli ve 28158 (3. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Týbbi Cihazlarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2011/16)ne uygun þekilde yürüterek sonuçlandýrmaya Bakanlýk Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 14 (1) Týbbi Cihazlarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/16 ) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya Gümrük Mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan ürünlerin ithalatý, ithalatçýnýn talebi halinde, Týbbi Cihazlarýn Ýthalat Denetimi Tebliðine (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/16 ) göre sonuçlandýrýlýr.

(2) EK-1de belirtilen, ancak Týbbi Cihazlarýn Ýthalat Denetimi Tebliðinin (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/16) EK-1inde belirtilmeyen GTÝPler kapsamýndaki ürünlerin ithalatýnda 45 gün süreyle bu Tebliðin hükümleri uygulanmaz. Bu fýkra, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapýlan deðiþiklikler nedeniyle deðiþen GTÝPler için uygulanmaz

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Teblið 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz