Değerli Üyemiz,
04 Mart 2021 tarihli TÜMDEF SEÇG- Sağlık Ekonomisi Çalışma Grubu Toplantı Raporu ektedir. Aşağıdaki konular gündeme gelmiş, bir sonraki toplantı için alınacak aksiyonların listesi belirlenmiştir.
Çalışma Grubuna iletilmesini istediğiniz görüş ve önerilerinizi kadar [email protected] e-mail adresine bildirmenizi rica ederiz.
Vereceğiniz katkı ve destek için şimdiden teşekkür ederiz.
3- Amaç ve bir sonraki toplantımız (Nisan ayı) için Gündem maddelerini belirleme;
Çalışma grubu katılımcılarımız aşağıdaki konuları dile getirerek ana gündemlerimizi oluşturmak istediklerini ilettiler;
-Sut ile ilgili kronik sıkıntılar yıllardır sutta fiyat artışı olmamasının kronik bir hal aldığı çözülmesi için bir alt çalışma grubu oluşturularak yetkililerle görüşmeler yapılması ve Sut otomatik fiyat artışını yürürlüğe koyabilmek için gerekli çalışmaların yapılması.
-Firmaların Kurum ile yapmış olduğu sözleşmeleri hukuk ile koruyabilme sistemi. Tahsilatlar ile ilgili, ithamlar ile ilgili sorunların çözülebilmesi amaçlı bir SEÇG alt çalışma grubu kurulup Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili olabilecek bakanlıklar ile görüşmeler yapıp, yaptığımızsözleşmelerin ,protokollerin bizim lehimize korunması içi düzenlenmeler yapılması gerekmektedir. Sorunlarımızı çözüm için fikir üretmemiz, yetkililere aktarmamız, imzaladığımız protokollerin içeriğini bilmenin bizim sektörümüzü rahatlatacağını karşı tarafa iyi ifade ederek sonuç almamız gerekliliği.
-Devletin sağlıkta bütçe dağılımı bilgisini talep ederek sektörümüzün önünü görerek planlama yapılması.
-TCESİS sistemi ile sertifika alamayanların dışında kalan sektör çalışanlarının mağduriyetinin ek bir hak verilerek giderilmesi ve sertifikalarla ilgili sıkıntıların giderilmesi için çalışmalar başlatılması
-Meslek odası olabilmek için mesleki yeterlilik eğitimleri yapılması
-Meslek odası olabilmek için yapılması gereken yasal değişikliklerin yapılmasının talep edilmesi
-Kamu ve sektör arasındaki iletişim problemlerinin çözümü için çalışma grubu raporlarının önemi
-Değer bazlı satın alma sisteminin global örneklerin Türkiyede iyi oturtulmadığı gözlemlendiği ve Türkiye’nin kendi sağlık sisteminin oluşturması için yapılabilecekler
-Sektör raporu (yurtiçi, yurtdışı) hazırlanması, alt yapı çalışmaları için çalışma gruplarının önemi
-Tümdef olarak ilgili kurumlardan resmi yazı ile Türkiye sağlık harcamalarının detayları hakkında veri istenmesi talebi.
-Tümdef olarak ilgili kurumlardan resmi yazı ile Sektörel firma bilgilerinin detayları hakkında veri istenmesi talebi
Aksiyon:
Bir sonraki 7 Nisan SECG toplantısında konuşulma üzere Sektör raporunun ana hatlarının belirlenmesi, Genel Koordinatör Yekta Yegen’in aşağıdaki konularda hazırlık yaparak SECG katılımcıları ile paylaşması.
-Sağlık Ekonomisinin Ülke sınırları içindeki sorunlarının tespiti analizin yapılması uluslarası boyutu, sağlık ekonomisinin ülke hukukundaki yeri sözleşme hukuku ile Tümdef avukatımızın da Nisan toplantısına katılarak açıklama yapması, Şeffaflık ilkesi gereği Tümdef olarak resmi yazı ile ilgili kurumlardan Türkiye de medikal tıbbi cihaz firmalarına ve sektörüne ayrılan bütçeler yapılan harcamalar la bilgi alınılması için girişimde bulunulması
-Sağlık Bakanlığının harcamalarının sektöre etkileri, bu konuda sektörün üzerine düşen görevleri ve etkilerinin belirlenmesi,sektörün harcamaların düzenlenmesi konusunda neler yapılabileceğinin tartışılması ve yerine getirmesi için aksiyon alınması.
-Sektör Raporu Çalışması için ilgili firmalardan tedarik edilen metodoloji yol haritalarını ve raporlama için seçilen konuların paylaşımı
İlgilenen üyelerimize duyurulur.
Saygılarımızla.
(Aslı İmzalıdır.)
Tolga ORUÇOĞLU
Genel Sekreter
EK. Toplantı Raporu İçin Tıklayınız